News

Un nou tratament revoluţionar pentru cancer! Un medicament de tip “cal troian” distruge tumorile maligne

Cercetătorii britanici au testat cu succes un medicament de tip ”cal troian”, care distruge celulele canceroase fără a afecta țesuturile sănătoase.
01.06.2021 | 17:53
Un nou tratament revolutionar pentru cancer Un medicament de tip cal troian distruge tumorile maligne
Un medicament de tip cal troian, care elimină necesitatea chimioterapiei, testat cu succes în tratarea cancerului Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Reușita testelor oferă speranța că pacienții nu vor mai avea nevoie de chimioterapie. Noua moleculă este prezentată drept o „pradă ideală” pentru celulele maligne „lacome” care o mănâncă „fără să-și dea seama că este toxică”.

Un medicament de tip ”cal troian”, care elimină necesitatea chimioterapiei, testat cu succes în tratarea cancerului

Cu toate acestea, ei spun că este nevoie de mai multe teste pentru a confirma că tehnica este sigură și că este un mijloc rapid de tratare a cancerului în stadiu incipient. De asemenea, ei speră că poate ajuta la combaterea bacteriilor rezistente la medicamente.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au combinat mica moleculă de ucidere a cancerului SeNBD cu un compus chimic alimentar pentru a păcăli celulele maligne în ingerarea acesteia. Ei au folosit atât pești zebră, cât și celule umane pentru experimentele lor.

Celulele canceroase sunt „lacome” și trebuie să consume cantități mari de alimente pentru a supraviețui – de obicei mai mult decât celulele sănătoase, a spus universitatea. Atunci când SeNBD este cuplat cu un compus pe care aceste celule îl folosesc pentru hrană, acesta devine „pradă ideală” pentru ei, dar nu îi alertează asupra naturii sale toxice.

ADVERTISEMENT

Inventatorii compusului l-au numit „focos metabolic”. După ce este lansat, medicii îi activează proprietățile de eliminare a cancerului expunându-l la lumină, ceea ce înseamnă un grad mai mare de precizie.

Acest lucru reduce șansele ca SeNBD să distrugă țesuturile sănătoase și poate ajuta la evitarea efectelor secundare, cum ar fi pierderea părului cauzată de alți agenți anti-cancer, au precizat cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Profesorul Marc Vendrell, cercetătorul principal al proiectului de la catedra de chimie translațională și imagistică biomedicală de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Această cercetare reprezintă un progres important în proiectarea de noi terapii care pot fi activate pur și simplu prin iradierea luminii, care este în general foarte sigură.

SeNBD este unul dintre cele mai mici fotosensibilizatori realizate vreodată, iar utilizarea sa drept cal troian deschide multe noi oportunități în medicina intervențională pentru uciderea celulelor dăunătoare fără a afecta țesuturile sănătoase din jur.”

ADVERTISEMENT

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Communications.

În mitologia greacă, calul troian era o imensă statuie din lemn folosită de războinicii Greciei pentru a avea acces în orașul Troia. S-au ascuns înăuntru și s-au prefăcut că au abandonat războiul cu troienii, înainte de a sări din interiorul statuii, când a fost considerat un cadou și adus în interiorul zidurilor orașului.

ADVERTISEMENT