News

Un oraș vizitat de sute de mii de români își închide porțile. Se va intra doar cu rezervare

Una dintre cele mai importante atracții turistice din lume își închide porțile. Doar 40.000 de turiști îl vor mai putea vizita zilnic, pe baza unei rezervări.
06.04.2024 | 18:03
Un oras vizitat de sute de mii de romani isi inchide portile Se va intra doar cu rezervare
Orașul Veneția, care atrage și mulți turiști români, va mai putea fi vizitat doar pe baza unei programări online / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Decizie istorică a autorităților din Veneția, un oraș vizitat anual de zeci de milioane de turiști, printre care și foarte mulți români. Orașul-lagună, așa cum este denumit, va limita numărul maxim de vizitatori și va impune o taxă de acces.

E prima dată când un oraș întreg va fi rezervat

Doar 40.000 de turiști vor mai putea intra zilnic în Veneția, însă aceștia vor trebui să facă din timp o rezervare online. De asemenea, începând cu data de 25 aprilie 2024, vizitatorii vor achita o taxă de 5 euro pentru fiecare persoană.

ADVERTISEMENT

După achitarea taxei, ei vor primi un cod QR, care va fi scanat în punctele de verificare, la intrarea în cartierele istorice ale orașului. Vizitatorii cu vârste sub 14 ani nu vor plăti bilet, însă vor trebui, de asemenea, înregistrați.

„Este pentru prima dată în lume când se va face aşa ceva, un oraş întreg va putea fi rezervat”, a declarat primarul Luigi Brurgano, potrivit New York Times.

ADVERTISEMENT

Veneția e sufocată, iar locuitorii se plâng de creșterea necontrolată a prețurilor

Măsurile autorităților vin ca urmare a creșterii masive a numărului de turiști în ultimii ani. În 2023, peste 20 de milioane de turiști au vizitat Veneția, din care jumătate au înnoptat într-una din unitățile de cazare din oraș.

Turismul în masă a paralizat orașul, iar locuitorii acuză dificultăți mari în a trăi aici. Începând cu anul 2018, oamenii au ieșit în stradă și au cerut măsuri de protecție.

ADVERTISEMENT

Ei spuneau că sunt sufocați de numărul mare de turiști, că nu se mai pot deplasa prin oraș și că prețurile sunt din ce în ce mai mari. Aproximativ 55.000 de persoane locuiesc, în prezent, în Veneția.

Restricțiile de intrare în oraș vor funcționa de la finalul lunii aprilie, până la jumătate lunii iulie, în intervalul de timp 08:30 – 16:00. Acestea nu se vor aplica insulelor mai mici din lagună, cum ar fi Murano sau Burano.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu vor trebui să plătească taxa și nici să-și facă rezervare rezidenții venețieni, persoanele care s-au născut aici, elevii, muncitorii și proprietarii de imobile.

ADVERTISEMENT