News

Un român a înșelat statul austriac timp de 8 ani. Suma uriașă încasată. Ce pedeapsă a primit

Un român în vârstă de 59 de ani a încasat o sumă uriașă în ultimii 8 ani de la statul austriac, deși nu avea dreptul. Pedeapsa primită de conaționalul nostru.
09.11.2022 | 19:55
Un roman a inselat statul austriac timp de 8 ani Suma uriasa incasata Ce pedeapsa a primit
Cum a înșelat un român cu peste 80.000 de euro statul austriac în ultimii 8 ani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un cetățean român de 59 de ani, stabilit în Austria, a reușit să păcălească autoritățile din acest stat cu suma de peste 80.000 de euro.

Cum a înșelat un român cu peste 80.000 de euro statul austriac în ultimii 8 ani

Conaționalul nostru locuiește în Austria de mai bine de 25 de ani. Divorțat, acesta are o relație bună cu fosta soție, care ar deține un hotel în Cehia.

ADVERTISEMENT

Declarat ”inapt de muncă” în Austria, românul și-ar fi petrecut cea mai mare parte a timpului în țara fostei sale soții.

În ciuda acestui aspect, bărbatul a reușit să înșele statul austriac mai mulți ani la rând. El ar fi primit în mod ilegal 82.629,71 euro și subvenția pentru încălzire de la stat din ianuarie 2014 până în ianuarie 2022, scrie publicația Exxpress.at.

ADVERTISEMENT

În timp ce reședința sa principală era înregistrată în districtul Gmünd, acesta își petrecea majoritatea timpului în hotelul fostei soții, din Cehia. Sursa citată scrie că el s-ar fi ocupat de afacere.

Manevrele ilegale ale românului au ieșit la suprafață când un vecin a devenit suspicios de vizitele sale rare la locuința din Austria.

ADVERTISEMENT

Ajunși la presupusa locuință a acestuia, locul de care românul se folosea pentru a primi 1.000 de euro lunar, anchetatorii au constatat că aici nu existau haine sau obiecte personale ale acestuia. În plus, apartamentul nici măcar nu mai era racordat la energie electrică.

S-a dovedit ulterior că românul dormea din când în când la o prietenă, care era și vecină cu el în Gmünd.

ADVERTISEMENT

Românul, obligat să returneze o parte din suma obținută fraudulos

La procesul care a avut loc, românul a negat orice intenție de a frauda statul austriac. ”Călătoream mult și nu știam că ar fi trebuit să raportez înnoptările la prietena mea în cartierul Gmünd”. Bărbatul a spus în fața magistraților că ar fi uitat pur și simplu să ofere aceste informații.

Nervos, un judecător a ripostat: ”Incredibil, vor să ne ia de proști”, a spus acesta. Românul a fost condamnat, inițial, la 20 de luni de închisoare pentru fraudă gravă. Suma totală a prejudiciului a fost stabilită la 37.141 de euro. Motivul: doar din 2018, falsa reședință a fost verificabilă pentru autorități.

Ulterior, s-a decis că românul trebuie să facă închisoare șase luni și să restituie cei aproape 40.000 de euro. Nici această sentință nu este definitivă.

ADVERTISEMENT
Tags: