Câteva zeci de clădiri din centrul istoric al orașului Lugoj, județul Timiș, au început să aibă probleme din cauza infiltrațiilor de apă și igrasiei. Cauza este reprezentată de lucrările de mântuială făcute de către municipalitate, informează observatornews.ro.
Lucrărie de reparații la trotuarele din centrul orașului s-au făcut superficial, constructorul punând dale peste trotuarele vechi, fără să existe un sistem de drenaj al apei care s-a infiltrat în clădirile aflate în zonă.
Unu dintre cei afectați este Flaviu Luca, un om de afaceri care deține mai multe imobile în zona afectată. „Am început să observ în partea din faţă și în beci cum urcă igrasia sus pe pereţi. Trotuarul existent, în loc să-l scoată şi să meargă la acelaşi nivel, ei s-au înălţat. Strat peste strat, peste strat. Şi au trecut peste nivelul de fundaţie a casei”, a declarat Flavius Luca.
Când a observat că apele fluviale afectează fundațiile, Luca a dat primăria în judecată și a câștigat după ce un expert în construcții a demonstrat că lucrările de reparații reprezintă cauza infiltrațiilor. „Când au pus dale, ei trebuiau să monteze o hidroizolaţie, mai ales că trotuarul e înălţat, deasupra fundaţiei”, a precizat antreprenorul lugojean.
Procesul a început în 2018, însă abia în 2021 a fost pronunțată sentința definitivă, timp în care toate casele din zonă au avut de suferit, iar localnicii au trebuit să caute soluții improvizate pentru a face față situației.
Instanța a decis ca Luca să primească 100 de lei pentru fiecare zi în care trotuarul nu este reparat astfel încât să nu mai afecteze casele din zonă. Omul de afaceri le recomandă și celorlalți locatari din zonă să dea primăria în judecată, având șanse mari de succes ținând seama că precedentul deja există.
Pe nu mai puțin de 12 străzi, dalele au fost montate direct peste asfalt, fără hidroizolație și fără ca firma constructoare să se preocupe de înălțimea fundației. Până și primăria recunoaște că lucrările nu au fost făcute cum trebuie și, după trei încercări nereușite, a reușit să încheie un contract cu firmă de construcții care să remedieze situația actuală.
„Nu sunt inginer, dar oricine poate să înţeleagă că nu e soluţia potrivită. Se vede cu ochiul liber că trotuarul s-a supraînălţat și au intervenit anumite probleme”, a spus Bogdan Blidariu, primar interimar al Lugojului.
Administraţia locală din Lugoj spune că a reuşit să încheie acum, după trei încercări ratate, un contract pentru reabilitarea trotuarelor de pe strada unde proprietarul şi-a câstigat dreptatea în instanţă. Acesta trebuie să primească 100 de lei pentru fiecare zi în care trotuarul rămâne în forma actuală. Bărbatul le sugerează şi celorlaţi oameni să dea primăria în judecată şi să folosească sentinţa lui ca un precedent.