Sport

Un tip meticulos și care nu face concesii, copia lui Bölöni! Portretul lui Costel Gâlcă, antrenorul care va semna cu Universitatea Craiova

Costel Gâlcă va semna un contract valabil pe 2 ani și două luni cu Universitatea Craiova, el fiind alesul patronului Mihai Rotaru, după demiterea lui Ivaylo Petev
17.04.2024 | 10:10
Un tip meticulos si care nu face concesii copia lui Boloni Portretul lui Costel Galca antrenorul care va semna cu Universitatea Craiova
Costel Galca revine in campionatul Romaniei după noua ani FOTO instagram
ADVERTISEMENT

Costel Gâlcă revine în fotbalul românesc după nouă ani și va încerca să conducă Universitatea Craiova către titlu, așa cum a făcut cu FCSB în sezonul 2014-2015, singurul pe care l-a petrecut, ca antrenor, în Superliga României.

Cel mai bun sezon a fost la FCSB, în 2014-2015, unde a câștigat trei trofee

Cele două părți s-au înțeles în proporție de 99%, doar mici amănunte mai sunt de pus la punct. Costel Gâlcă va semna contractul cu Universitatea Craiova în această dimineață. Fostul antrenor de la FCSB va încasa un salariu lunar de 20.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Fost important internațional, membru al Generației de Aur, alături de care a jucat la CM 1994 și CM 1998, Costel Gâlcă este un nume respectat în fotbal, dar destul de puțin cunoscut din punct de vedere al calităților de tehnician.

Gâlcă a antrenat nouă echipe: Almeria II (Spania), Romania U 17, FCSB, Espanyol (Spania), Al-Taawoun (Arabia Saudită), Al-Fayha (Arabia Saudită), Vejle (Danemarca), Al Hazem (Arabia Saudită), Radomiak Radom (Polonia)

ADVERTISEMENT

De departe, cel mai bun sezon e cel din 2014-2015 când a luat titlul, Cupa și Cupa Ligii cu FCSB. Nu a fost un succes la pas pentru roș-albaștri, care au devenit campioni cu ajutorul uriaș oferit de Oțelul. În ultima etapă, gălățenii s-au impus cu 2-1 la ASA Tg. Mureș, iar FCSB a făcut doar egal, 0-0, la CSMS Iași. ASA, cu Liviu Ciobotariu pe bancă, a ratat titlul, care a ajuns astfel la FCSB. S-a spus că un atu important pentru Gîlcă în acel sezon a fost faptul că Gigi Becali a fost la închisoare și nu a putut să se implice la echipă. La finalul sezonului în care a luat trei trofee, contractul lui Gîlcă nu a fost prelungit.

Perioada bună de la FCSB l-a ajutat pe Gâlcă să preia, în decembrie 2015, Espanyol Barcelona, unde fusese jucător timp de patru ani. Este o emblemă importantă în cariera lui, deoarece doar el și Cosmin Contra au antrenat în Spania, unde este unul dintre cele mai importante campionate ale lumii.

ADVERTISEMENT

Costel Gâlcă este zugrăvit ca fiind un tip extrem de meticulos, foarte disciplinat și care nu face deloc concesii. Disciplina pe teren, dar și în afara lui, este literă de lege pentru el. Gică Hagi a vrut să-l numească antrenor la Farul, în anul în care n-a antrenat (2020-2021) și a spus despre el că este un tip care seamănă mult cu Laszlo Boloni.

Hagi a vrut să-l pună la Farul: “Vorbește puțin, muncește mult”

E o persoană echilibrată. Munceşte mult, aşa cum a făcut-o şi ca fotbalist. Avea o personalitate mare ca jucător. Te făcea să îl respecţi. Juca tare, dar curat. Ştie ce vrea şi are ideile foarte clare. Colaborează foarte mult cu oamenii din jur, are stilul lui Boloni. Vorbeşte puţin, dar munceşte mult”, spunea Gică Hagi la Fanatik Show, despre fostul său coleg.

ADVERTISEMENT

Gâlcă l-a refuzat pe Hagi, deoarece a vrut o pauză, după experiența de la Vejle BK, din Danemarca. El a preluat echipa în liga a doua și a promovat cu ea, dar a plecat de acolo din cauza unor neînțelegeri cu șefii clubului. Costel a fost cel mai longeviv antrenor al danezilor din ultimii 20 de ani, fiind în funcție 27 de luni. A plecat pentru că a cerut condiții de performanță mai bune, mai ales transferuri, dar clubul nu a avut buget pentru a mări investițiile, fiind și primul an de pandemie, când veniturile au scăzut mult.

Constantin Gâlcă (51 ani) este recunoscut ca un tip care nu antrenează în orice condiții. Nu este un antrenor foarte scump, dar ține extrem de mult ca lucrurile să funcționeze perfect la nivel de organizare. Așa se explică faptul că a tot ezitat să revină în fotbalul românesc, refuzând anul trecut Voluntari, U Cluj și FC Argeș.

Ca stil de antrenor, fostul internațional este adeptul școlii spaniole, lucrând mult cu mingea. Principalul său colaborator este Dumitru Uzunea, care l-a însoțit ca secund aproape peste tot. Ca preparator fizic a lucrat cu Ciprian Prună, iar ca antrenor cu portarii l-a avut pe Valentin Covaciu.

Costel Gâlcă are 249 de meciuri ca antrenor principal, câștigând 108, terminând la egalitate 56 și pierzând 85. Procentajul său de reușită este de 43,3 %.

ADVERTISEMENT