News

Un turist a făcut stop cardio-respirator la Azuga, pe pârtie. Un medic rezident și doi paramedici SMURD, aflați în vacanță, i-au salvat viața

Un medic rezident și doi paramedici SMURD, aflați în vacanță la Azuga, i-au salvat viața unui turist care a făcut stop cardio-respirator pe pârtie.
22.02.2024 | 16:19
Un turist a facut stop cardiorespirator la Azuga pe partie Un medic rezident si doi paramedici SMURD aflati in vacanta iau salvat viata
Viața unui turist aflat la schi în Azuga, care a făcut stop cardio-respirator, salvată de un medic rezident și doi paramedici SMURD aflați în vacanță. Sursa foto: Salvamont Prahova
ADVERTISEMENT

Un incident grav a avut loc joi, 22 februarie, pe o pârtie din Azuga, acolo unde un turist a făcut stop cardio-respirator. Din fericire, mai multe cadre medicale aflate acolo în vacanță au intervenit prompt și l-au salvat.

Viața unui turist aflat la schi în Azuga, care a făcut stop cardio-respirator, salvată de un medic rezident și doi paramedici SMURD aflați în vacanță

O zi normală la schi pentru un bărbat de 44 de ani se putea transforma rapid într-o tragedie. Acesta a făcut stop cardio-respirator în timp ce se afla pe o pârtie de schi din staţiunea Azuga, de pe Valea Prahovei.

ADVERTISEMENT

Șansa i-a surâs acestuia pentru că în ajutorul său au intervenit, rapid, doi paramedici şi un medic rezident. Întâmplarea a făcut ca aceștia să se afle în vacanţă chiar la Azuga.

Au mai intervenit în ajutorul victimei și salvamontiștii din Prahova. Aceștia i-au aplicat patru şocuri cu defibrilatorul, reuşind să îi repornească inima. La fața locului a intervenit și elicopterul SMURD. Pacientul a fost preluat și dus la spital.

ADVERTISEMENT

Salvatorii montani aflați la Baza Salvamont din Azuga, au fost anunțați că o persoană și-a pierdut starea de conștiența, la pârtia Sorica. Ajunși imediat la fața locului cu echipamentul de prim-ajutor medical, unde erau deja prezenți doi paramedici SMURD și un medic rezident aflați în vacanță, salvatorii au constatat ca victima se afla în stop-cardio respirator și au început manevrele de resuscitare.

Între timp, ținând cont de gravitatea cazului, Dispeceratul Judetean Salvamont Prahova a solicitat elicopterul de la POA Brasov. După aplicarea protocolului de resuscitare, inclusiv administrarea a 4 șocuri cu ajutorul defibrilatorului aflat în dotarea echipei Salvamont, pacientul a fost readus la viață.

ADVERTISEMENT

Ulterior, în sprijin a sosit și un echipaj de pe ambulanța SAJ. Pacientul a fost predat cu semne vitale echipajului aero-medical IGAv – SMURD, care l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență Brasov”, anunță Salvamont Prahova.

Accident grav la schi, în Azuga, în debutul lunii

Salvamontiștii din Prahova au avut o lună destul de aglomerată. Pe 2 februarie, echipajele Salvamont au intervenit pe pârtie, după ce un turist s-a izbit de un copac. Victima a ajuns atunci la spital cu mai multe leziuni.

ADVERTISEMENT

Intervenție contra-cronometru, la Azuga, pentru acordarea primului ajutor medical și transportul unei persoane care a pierdut controlul schiurilor, a ieșit din pârtie și s-a izbit de un copac, suferind un traumatism al coloanei vertebrale și un traumatism cranio-cerebral, cu pierderea stării de conștiență”, a anunțat Salvamont Prahova, în urmă cu trei săptămâni.

ADVERTISEMENT