News

Accident grav pe pârtia de la Vârtop-Arieșeni. O tânără a fost dusă cu elicopterul la spital

Salvamontiștii din Alba au acordat primul ajutor unei tinere cu traumatisme severe după un accident cu ATV-ul în zona pârtiei Vârtop-Arieșeni.
12.02.2023 | 19:32
Accident grav pe partia de la VartopArieseni O tanara a fost dusa cu elicopterul la spital
Salvamontiștii din întreaga țară au avut un weekend încărcat/ Foto: Salvamont Alba
ADVERTISEMENT

O tânără de 21 de ani a suferit răni serioase, duminică la amiază, după ce a suferit un accident cu ATV-ul în zona pârtiei de schi de la Vârtop, informează salvamontiștii din județul Alba.

Salvamont Alba a intervenit în cursul amiezii zilei de duminică 12.02.2023 la un accident de ATV pe raza pârtiei de schi Vârtop-Arieșeni, unde au fost solicitati pentru acordarea primului ajutor unei victime de sex feminin, 21 ani, care a suferit un politraumatism cu plagă frontală, traumatism de coloana vertebrală și de bazin și multiple escoriații”, se arată într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Cum rănile severe necesitau tratament de urgență, a fost adus și un elicopter SMURD de la Baza Aeromedicală Arad pentru transportarea de urgență a victimei către UPU-SMURD Oradea.

Pe această cale Salvamont Alba atrage din nou atenția pe această cale asupra portului căștii de protecție atât pe pârtiile de schi, cât și pe vehiculele de deplasare pe zăpadă (snowmobile) și teren accidentat (ATV), întrucât pot genera accidente cu urmări majore asupra sănătății cetățenilor”, mai precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Un weekend încărcat pentru salvamontiști

Salvamontiștii din Alba precizează că, în acest sfârșit de săptămână, au fost solicitați să intervină de 11 ori. De altfel, la nivel național a fost un weekend foarte încărcat întrucât turiștii au vrut să profite de zăpada recent depusă pentru practicarea sporturilor de iarnă, fără să ia întotdeauna măsurile de precauție necesare.

Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, doar în cursul zilei de sâmbătă s-au primit 147 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, cele mai multe fiind înregistrate la salvamontiștii din Brașov – 23, Lupeni – 14, Sinaia – 13, Cluj – 10 și Harghita – 10.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestor intervenții au fost salvate 146 persoane, 56 dintre acestea fiind predate către Serviciul de Ambulanță sau SMURD , iar un caz a fost predat către elicopterul SMURD-IGAV pentru transport la spital.

De asemenea, s-au mai primit 45 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre diferite trasee turistice din zona montană și despre domeniile schiabile.

ADVERTISEMENT

Un rezultat statistic nedorit de noi, pentru că acesta a însemnat suferință pe fața celor 146 de persoane salvate și multă îngrijorare pe fața prietenilor și aparținătorilor, fapt ce ne determină să vă recomandăm prudență și responsabilitate în derularea activitaților montane și să vă invităm să ne fiți alături în campania de reducere a numărului de accidente montane!”, se arată într-o postare pe Facebook a Salvamontului.

ADVERTISEMENT