News

Un vaccin chinezesc împotriva Covid-19 produce efecte adverse severe. Testarea suspendată

10.11.2020 | 16:40
ADVERTISEMENT

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, ar avea efecte adverse severe. Studiul clinic a fost suspendat luni, după ce autoritățile sanitare au raportat un incinent advers sever.

Respectivul incident ar fi avut loc pe data de 29 octombrie, dar Anvisa, autoritatea de reglementare a sănătății din Brazilia, nu a precizat dacă acesta s-a întâmplat pe teritoriul brazilian, unde se fac testări, sau într-o altă țară.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu s-a dat nicio explicatie a motivului pentru care au întârziat în a face acest anunț și nu au menționat o perioadă de timp pentru care va dura această suspendare, scrie Reuters.

Studiul clinic al unui vaccin împotriva Covid-19, suspendat

Studiul clinic pentru CoronaVac este unul dintre cele aflate în stare avansată a testării și principal candidat în cursa mondială pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-COV-2.

ADVERTISEMENT

Vaccinul Sinovac, CoronaVac, se numără printre cele trei vaccinuri experimentale COVID-19 pe care China le-a folosit pentru a imuniza sute de mii de oameni în cadrul unui program de urgență. Un oficial chinez a declarat că nu au fost observate efecte secundare grave în studiile clinice.

Dimas Covas, șeful institutului de cercetare medicală din Sao Paulo, Butantan, care produce respectivul vaccin, a spus că decizia autorității de reglementare este legată de un deces, dar a menționat că respectiva moarte nu are legătură cu vaccinul.

ADVERTISEMENT

„Există mai mult de 10.000 de voluntari în acest moment, pot să apară decese … Este o moarte care nu are nicio legătură cu vaccinul și, ca atare, nu este momentul de a întrerupe studiile”, a declarat reprezentatul companiei producătoare a vaccinului pentru presa locală, conform sursei citate mai sus.

Cu toate acestea, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, nu a susținut în niciun moment CoronaVac-ul, motivând acest lucru prin lipsă de credibilitate pentru compania chineză. El a anunțat pe Facebook că vede suspendarea studiului clinic pentru respectivul vaccin drept o victorie personală.

ADVERTISEMENT

În schimb, compania farmaceutică americană Pfizer a anunțat că vaccinul său a demonstrat o eficiență de 90% și se află în stare avansată a studiului clinic, având peste 3,100 volunari testați în Sao Paulo și Bahia.

ADVERTISEMENT