News

Un virus pune în alertă autorităţile. Atacă sistemul nervos şi provoacă inflamaţii la nivelul creierului. Ce este Monkey B

Virusul Monkey B este răspândit în rândul primatelor, dar, în cazuri extrem de rare, se răspândește la oameni și este adesea mortal.
22.07.2021 | 11:12
Un virus pune in alerta autoritatile Ataca sistemul nervos si provoaca inflamatii la nivelul creierului Ce este Monkey B
Ce este virusul Monkey B, noua amenințare care vine de la maimuțe. Un veterinar a murit din cauza infecției Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un veterinar în vârstă de 53 de ani din China a murit după ce a contractat o boală infecțioasă rară de la primate, cunoscută sub numele de virusul Monkey B, au dezvăluit sâmbătă oficiali chinezi. Cazul său a fost primul caz uman documentat de infecție cu acest virus din China.

Ce este virusul Monkey B, care se transmite de la macaci la oameni. Un veterinar din China a murit din cauza infecției

Potrivit Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CCDC), bărbatul a lucrat într-un institut de cercetare specializat în reproducerea primatelor și a disecat două maimuțe moarte în martie.

ADVERTISEMENT

A suferit greață, vărsături și febră o lună mai târziu și a murit pe 27 mai. Probele sale de sânge și salivă au fost trimise la CCDC în aprilie, unde cercetătorii au găsit dovezi ale virusului Monkey B. Două dintre contactele sale apropiate, un doctor de sex masculin și o asistentă, au fost testați negativ pentru virus, au spus oficialii.

Virusul Monkey B sau virusul herpetic B (BV) este răspândit în rândul macacilore, dar dar, în cazuri extrem de rare, se răspândește la oameni și este adesea mortal.

ADVERTISEMENT

La om, tinde să atace sistemul nervos central și să provoace inflamații la nivelul creierului, ducând la pierderea cunoștinței, a declarat Kentaro Iwata, expert în boli infecțioase la Universitatea Kobe din Japonia, potrivit The Washington Post. Dacă nu este tratată, boala are o rată de mortalitate de aproximativ 80%.

BV, izolat inițial în 1932, este cunoscut sub mai multe denumiri, inclusiv virusul herpes B, virusul Monkey B, herpesvirus simiae și virusul herpetic B. Este, de asemenea,  denumit în prezent Macacine alphaherpesvirus 1 de către Comitetul internațional pentru taxonomia virusurilor, conform studiului CCDC.

ADVERTISEMENT

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au subliniat că BV este extrem de rar, „dar poate duce la leziuni cerebrale severe sau la moarte dacă persoana infectată nu primește tratament imediat”.

CDC a spus că „oamenii sunt de obicei infectați cu virusul B dacă sunt mușcați sau zgâriați de o maimuță macac infectată sau au contact cu ochii, nasul sau gura maimuței”.

ADVERTISEMENT

Anterior, un singur caz de transmitere de la om la om a BV a fost documentat, chiar dacă riscul de transmitere secundară a părut să fie minim, potrivit studiului CCDC.

„Infecțiile BV zoonotice au implicat în principal medicii veterinari de primate, personalul de îngrijire a animalelor sau cercetătorii de laborator din America de Nord”, a spus studiul.

Cu toate acestea, nu au existat infecții BV fatale sau clinice evidente în China înainte de 2021, conform CCDC: „Aici am raportat primul caz de infecție umană cu BV identificat în China. BV este un alfaherpesvirus enzootic la macacii din genul Macaca”, precizează instituția, subliniind că virusul este transmis în mod normal orizontal prin contact direct și schimb de secreții corporale, la fel ca virusul herpes simplex (HSV) la om.

Macacii sunt singurii care transmit virusul la om

CCDC a subliniat necesitatea urgentă de a consolida supravegherea macacilor de laborator și a lucrătorilor din domeniu din China și necesitatea eliminării BV în timp ce se dezvoltă colonii specifice de primate fără patogeni.

„Alte primate, precum cimpanzeii și maimuțele capucine, se pot infecta cu virusul B și vor muri frecvent din cauza acestor infecții”, a spus agenția. Cu toate acestea, nu au fost documentate cazuri în care aceste primate să răspândească BV, cu excepția macacilor.

CDC a spus că infecțiile la oameni sunt rare. De când virusul B a fost identificat în 1932, „doar 50 de persoane au fost documentate cu infecții” și dintre acestea, „21 au murit”.

„Majoritatea acestor persoane s-au infectat după ce au fost mușcați sau zgâriați de o maimuță sau când țesuturi sau lichide de la o maimuță au ajuns pe pielea înțepată sau tăiată”, a adăugat CDC.

În 1997, cercetătoarea Elizabeth Griffin a murit din cauza unei astfel de infecții, după ce o picătură de lichid de la o maimuță infectată i-a ajuns în ochi.

Sute de mușcături și zgârieturi se întâmplă în fiecare an în facilitățile care găzduiesc maimuțe din Statele Unite, dar oamenii rareori se infectează cu virusul B, potrivit CDC.

„Dacă vă aflați într-un loc în care există macaci, ar trebui să stați departe de ei, astfel încât să nu fiți mușcați sau zgâriați. Nu trebuie să atingeți sau să hrăniți maimuțele”, a spus CDC pe site-ul său.

Simptomele infecției cu virusul Monkey B debutează de obicei în decurs de o lună de la expunere, dar pot apărea în doar trei până la șapte zile.

Primele indicații ale infecției cu BV sunt de obicei simptome asemănătoare gripei: febră și frisoane, dureri musculare, oboseală și cefalee. Odată infectată, persoana poate dezvolta mici vezicule în zona rănii sau în zona corpului care a avut contact cu maimuța, a subliniat CDC.

Alte simptome pot include dificultăți de respirație, greață și vărsături, dureri abdominale și sughițuri. Pe măsură ce boala progresează, virusul se răspândește și provoacă inflamații ale creierului și măduvei spinării. Acest lucru poate duce la deteriorarea creierului și la moarte.

În prezent, nu există vaccinuri împotriva virusului Monkey B.

Ce e de făcut în cazul unei posibile expuneri la virus?

Aplicați măsuri de prim ajutor asupra zonei. Folosiți iod, săpun sau detergent pentru a spăla bine și, dacă este posibil, frecați ușor mușcătura, zgârieturile, rănile sau zona corpului care a atins maimuța timp de 15 minute. Continuați să clătiți zona cu apă pentru încă 15 până la 20 de minute.

Accesați un furnizor de servicii medicale cât mai curând posibil și spuneți-le despre posibila dvs. expunere la virusul herpetic B de la un macac.

Medicii tratează de obicei infecția cu virusul herpetic B cu medicamente antivirale administrate intravenos.

ADVERTISEMENT