Life

Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai. Te poți alege cu amenzi usturătoare dacă încalci legea

Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai? Cine încalcă legea se poate alege cu amenzi usturătoare, chiar înainte de Paște.
29.04.2024 | 18:27
Unde nu ai voie sa faci gratar de 1 mai Te poti alege cu amenzi usturatoare daca incalci legea
Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai? Legea s-a schimbat, astfel că românii riscă amenzi usturătoare dacă o încalcă. Nu e permis în orice loc o astfel de activitate, chiar dacă este o tradiție deja de Ziua Muncii.

Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai

Ne mai despart doar câteva zile de 1 mai, iar cei mai mulți români deja își fac planurile. Unele persoane aleg să facă un grătar bun în curte, în timp ce altele aleg spațiile verzi, precum pădurile.

ADVERTISEMENT

Adevărul este că sunt anumite locuri unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai. Astfel, este bine să știi acest lucru înainte de a lua decizia finală. În caz contrar te poți alege cu o amendă usturătoare.

Mai exact, conform prevederilor legale, dacă faci grătar într-o zonă interzisă, poți ajunge să primești o amendă de până la 5.000 de lei. Poți evita situația însă dacă cunoști anumite informații.

ADVERTISEMENT

Pentru cei care nu știu, legea cu privire la desfășurarea picnicurilor și grătarelor în aer liber a fost adoptată acum zece ani sub numărul 54/2012. Actul normativ stabilește clar că poți face grătar, dar în zone special desemnate în acest scop.

Ce spune legea, de fapt

Unde nu ai voie să faci grătar de 1 mai, deci? Legea spune că picnicurile și grătarele în aer liber sunt permise doar cu respectarea strictă a unor norme bine definite. De asemenea, contează și locul ales.

ADVERTISEMENT

Legea mai stabilește și două zone. Una dintre ele este zona indicată pentru activitățile de picnic, unde sunt permise activități de picnic, dar nu și aprinderea focului. Cea de a doua zonă este cea special amenajată pentru picnic. Aceasta este dotată cu utilități şi facilități pentru desfășurarea activiăților de picnic. De asemenea, aici aprinderea focului este permisă.

Cu alte cuvinte, cei care fac grătar de 1 mai în zone care nu sunt amenajate special pentru o astfel de activitate, pot fi amendați. Iar conform legislației în vigoare, amenzile pornesc de la 2.000 de lei, dar pot ajunge și la 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

O altă regulă importantă e legată de deșeuri. Indiferent de locul unde facem grătar, gunoaiele trebuie depozitate în containere corespunzătoare, marcate pentru categoria de deșeuri respectivă. Și încălcarea unei astfel de reguli poate aduce amenzi de până la 500 de lei.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani...
Lovitura de milioane de euro dată de afaceristul de doar 28 de ani care a părăsit definitiv SUA pentru România: E un exemplu
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la...
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Se iese MAI DEVREME la PENSIE! Au anunțat
Se iese MAI DEVREME la PENSIE! Au anunțat
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al...
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini fabuloase cu cei doi
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede,...
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede, în doar 12 secunde
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot...
Răzvan Simion s-a pocăit! Decizia incredibilă luată la 43 de ani! ''Fac tot felul de terapii interesante''
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților