România este una dintre țările bogate în plante miraculoase. De ani de zile, românii folosesc plantele pentru a se trata de anumite boli sau pentru a înfrumuseța locuința, fără să știe că unele dintre aceste plante sunt ocrotite prin lege. Iată ce amenzi riscă cei care ignoră acest lucru și aleg să rupă plantele sau florile rare.
România este una dintre cele mai bogate țări din Europa, mai ales atunci când vine vorba de faună, vegetație și peisaje. La noi în țară se ”ascund” unele dintre plantele rare pe care foarte puțini români le cunosc.
Aceste plante speciale și miraculoase sunt, de cele mai multe ori, protejate prin lege. Pentru că nu mulți români cunosc acest aspect, plantele respective sfârșesc prin a fi rupte. Însă, acest gest nu rămâne nepedepsit.
Românii care distrug astfel de plante trebuie să știe că devin buni de plată. Amenzile sunt destul de usturătoare, așa că ar trebui să fie mult mai atenți la astfel de detalii.
Una dintre plantele care poate aduce amenzi mari dacă este ruptă este bujorul românesc. Bujorul românesc este una dintre cele mai comune plante pentru români, însă, este protejată de lege.
Potrivit OUG nr. 195/2005 și OUG nr. 57/2007, toate persoanele care rup cu intenție o astfel de plantă riscă să fie amendate cu sume mari de bani. De asemenea, sunt pasibile și de închisoare.
De obicei, bujorul românesc se găsește în zone de câmpie și este predominant în sudul Moldovei, în Dobrogea și în Muntenia. Acest bujor nu este echivalent cu bujorul de grădină, ci se diferențiază prin numărul redus de petale.
Ceea ce trebuie să știe toți românii este faptul că nu doar bujorul românesc este ocrotit de lege. Și alte plante, la fel de reprezentative pentru țara noastră aduc amenzi usturătoare celor care le rup.
Printre plantele de la noi din țară protejate de lege se numără Florea de Colț, Garofița, Sângele Voinicului, dar și altele. Aceste specii de plante sunt reprezentative pentru fauna autohtonă, așa că ruperea lor este total interzisă.
Totuși, cei care ignoră prevederile legii și aleg să rupă bujorul românesc sau celelalte plante ocrotite de lege, trebuie să știe că amenzile nu sunt deloc unele mici. Sancțiunile diferă în funcție de statutul persoanei, dacă este persoană fizică sau juridică.
Astfel, dacă o persoană fizică alege să rupă o astfel de plantă, amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Dacă acțiunea este săvârșită de o persoană juridică, amenzile sunt cuprinse între 30.000 și 60.000 de lei.
Însă, seria sancțiunilor nu se oprește aici. În unele cazuri, persoanele care distrug astfel de plante rare riscă să ajungă la închisoare.