Life

Unde pot fi văzute coroana și mantia Reginei Maria din ziua încoronării. Se împlinesc 100 de ani de la marele eveniment

Pe 15 octombrie se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Cu această ocazie, românii pot admira o superbă expoziție.
14.10.2022 | 18:53
Unde pot fi vazute coroana si mantia Reginei Maria din ziua incoronarii Se implinesc 100 de ani de la marele eveniment
Se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria. Sursă foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Evenimentul a avut loc la Alba Iulia și a fost unul dintre cele mai simbolice din istoria întregii Românii.

Se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Reginei Maria

La 100 de ani distanță de la eveniment, românii se vor putea bucura de o expoziție aparte. Este vorba despre expoziția ”Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, pe care Muzeul Național Peleș din Sinaia o va organiza în acest weekend.

ADVERTISEMENT

Expoziția organizată cu ocazia a 100 de ani la încoronare se deschide sâmbătă, 15 octombrie, iar în cadrul ei pot fi văzute mantiile regale, dar și coroana de aur a Reginei Maria, creată de firma pariziană Freres Falize.

De asemenea, cei care ajung la expoziția ”Centenarul Încoronării. Alba Iulia. 1922”, vor putea admira și sceptrul regelui Ferdinand I, realizat tot la Paris, de Casa Rene Boivin.

ADVERTISEMENT

Menționăm că expoziția pe care o veți putea vedea la Castelul Peleș din Sinaia este realizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Militar Național, ”Regele Ferdinand I”, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național al Literaturii Române, dar  și cu sprijinul unor colecționari particulari.

Manuscrisul Reginei Maria va putea fi văzut la Castelul Peleș

Tot aici, va putea fi văzut și manuscrisul Reginei Maria cu înscrierile sale referitoare la momentul Încoronării. Aceasta povestește fiecare emoție în parte pe care a simțit-o la acel moment, dar și modul în care evenimentul unic din viața ei s-a desfășurat.

ADVERTISEMENT

”Am sosit la biserică unde toţi oaspeţii îşi ocupaseră deja locurile. Nando şi cu mine stăteam pe scaunele-tronuri, unul în faţa celuilalt. Slujba a fost frumoasă, sobră, nu prea lungă, corul excelent. Interiorul bisericii, deşi nu este mare, este impozant şi frescele sunt bune.

După ce s-a terminat slujba, Nando şi cu mine, urmaţi de cei care ne duceau coroanele şi mantiile, am ieşit afară, în marele scuar din partea cealaltă a bisericii, unde se ridicase o estradă cu un baldachin deasupra.

ADVERTISEMENT

Toţi oaspeţii au luat loc în jurul estradei unde doar Nando şi cu mine stăteam singuri. Bătrânul Ferekide, ca preşedinte al Senatului, şi Orleanu, preşedintele Camerei, au înaintat cu coroanele noastre, generalul Lupescu cu mantia majestăţii Sale, şi generalul Popovici cu a mea. F”, se arată în îmsenările zilnice ale Reginei Maria din perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 1992, vol. IV, București, Editura Albatros, 2005.

ADVERTISEMENT