Life

Unde se află, de fapt, Meteora României. Locul este încărcat de legende

Unde se află, de fapt, Meteora României. E un loc spectaculos, dar încărcat de mai multe legende. Peisajele sunt de vis.
05.01.2024 | 12:04
Unde se afla de fapt Meteora Romaniei Locul este incarcat de legende
Meteora României, locul încărcat de mai multe legende. Sursa foto: Facebook, YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Meteora României este un loc încărcat de diverse legende, cu care localnicii sunt familiarizați. Se află în județul Sălaj, iar peisajul oferit este unul spectaculos, care îi impresionează pe oameni.

Unde se află Meteora României, un loc plin de legende

Rezervația naturală Grădina Zmeilor, situată în județul Sălaj, este comparată cu celebra Meteora din Grecia, dar având dimensiunile mai reduse. Are, în schimb, mai multe legende.

ADVERTISEMENT

Stâncile cu forme neobișnuite, care s-au format prin eroziune, au dus la aceste legende care au legătură cu locul spectaculos de la noi din țară, aflat în localitatea Gâlgău Almaşului.

Printre legendele care sunt legate de această rezervație se numără și cea a pietroaielor care opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau la Dej, după sare.

ADVERTISEMENT

”În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica.

Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, a explicat Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică și pasionat de istoria locală, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei alte legende, această zonă era casa unor zmei ce furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul dintre zmei a furat soarele de pe cer, dar un voinic a hotărât să-l înfrunte.

Zmeul a fost învins, iar voinicul a găsit soarele și l-a aruncat pe cer. Ceilalți zmei au venit și ei pentru a-l ajuta, însă au fost orbiți de acea strălucire. Una dintre fetele eliberate a rostit o vrajă asupra lor. Astfel, zmeii au rămas în acel loc și au devenit stane de piatră.

ADVERTISEMENT

Grădina Zmeilor a ajuns să fie cunoscută sub această denumire abia din anii ’70. Până atunci, avea numele Dumbrava, fiind o zonă împădurită. Deoarece acolo se termina pădurea, locul se mai numea și Chieturi.

Alte legende legate de Meteora României

O altă legendă este cea a fetei Cătanii. În această zonă, femeile mai “rele” sunt numite “cătane”, deoarece sunt foarte autoritare. O astfel de femeie avea o fată care s-a îndrăgostit de un soldat, deși mama ei nu era de acord cu acest lucru.

“La noi, cătane li se spune la femeile mai rele – li se spune aşa pentru că sunt autoritare şi au pretenţii de comandant. Legenda spune că, o astfel de femeia avea o fată, care s-a îndrăgostit, împotriva voinţei mamei sale, de un soldat.

Cum fata nu a renunţat la iubirea pentru tânărul militar, mama – cătană a blestemat-o să se transforme în stană de piatră”, a povestit profesorul, mai arată sursa citată.

Această stâncă putea fi observată  între celelalte din rezervație, însă a fost doborâtă de eroziune acum câțiva ani. Această legendă, dar și celelalte, nu sunt singurele care au legătură cu locul cunoscut ca Meteora României.

Una dintre ele este spune că pe peretele stâncos din care s-au desprins stâncile curgeau niște șiroaie de apă roșiatică, care ar avea o poveste în spate.

“Mai sunt şi alte legende născute acolo, în grădină. Îmi amintesc de una, pe care mi-a spus-o în anii 70 un cioban, care povestea că pe peretele stâncos din care s-au desprins stâncile curgeau şiroaie de apă roşiatică.

Li se spuneau ‘Sângele ţigănaşului frumos’. Se pare că un tânăr ţigan s-ar fi împuşcat acolo cu o armă găsită în vechea mine. Fugea, pare-se, de poliţie şi, decât să fie prins, a preferat să îşi ia viaţa”, a mai relatat profesorul.

ADVERTISEMENT