Castelul Karoly din Transilvania este o destinație de vacanță pentru iubitorii de istorie, dar puțini știu despre legenda vrăjitoarei care a fost arsă pe rug.
Castelul Karoly are o istorie de peste 500 de ani, dar și o legendă mai puțin știută. Acesta a fost locul unde ar fi fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din sud-estul Europei.
Castelul din Carei are o atracție unică în România, anume expoziția a 26 de figuri de ceară cu personalități ale orașului.
O scenă care îi intrigă pe turiști este cea care arată arderea pe rug a unei vrăjitoare, scenă de acum 300 de ani și care este reprezentată cu ajutorul figurinelor de ceară.
Se spune că aici, la castelul Karoly, a fost arsă pe rug ultima vrăjitoare din această parte a țării și posibil din toată partea de sud-est a Europei, în 1745.
Totul a avut loc în Carei, spune nu numai legenda, ci și datele istorice bine păstrate de la acea vreme. O femeie a fost adusă în faţa unui procuror și a reprezentanţilor bisericii, acuzația adusă acesteia fiind cea de vrăjitorie.
Femeia nu a recunoscut nimic, dar a fost torturată până a spus că este, într-adevăr, vrăjitoare, iar atunci s-a stabilit și data execuției, deoarece vrăjitoarele erau condamnate la moarte prin ardere pe rug.
La scenă au venit mai mulți oameni, care erau mai degrabă interesați de ce era în fața ochilor lor, decât de modul în care s-a stabilit vinovăția femeii care era arsă pe rug.
Femeile acuzate de vrăjitorie erau trecute de 40, 50 sau chiar 60 de ani și erau de multe ori văduve care se ocupau cu tratarea anumitor boli cu plante medicinale.
„Avem date că în Comitatul Satu Mare au fost chemate în faţa Procuraturii şase-şapte doamne mai în vârstă care au fost acuzate că sunt vrăjitoare şi trei au fost arse pe rug.
În Carei, ultima a fost în 1745. Doamna era dintr-un sat care acum aparţine Ungariei, din Tyukod, nu ştim ce vârstă a avut, dar majoritatea femeilor arse pe rug şi acuzate că sunt vrăjitoare erau peste 45-50 sau chiar 60 de ani.
De fapt, ele s-au priceput mai mult la vindecarea bolilor, au trăit mai ales în mediul rural, au fost văduve şi s-au ocupat cu plante medicinale”, a explicat șeful secţiei din Carei a Muzeului Judeţean, Hago Nandor, conform Agerpres.