Life

Unde se află, de fapt, Scările Fericirii. Milioane de români trec pe lângă ele

Locul unde se află Scările Fericirii. Este unul dintre principalele puncte de atracție din București, dar nu mulți știu să ajungă la el.
04.02.2024 | 20:00
Unde se afla de fapt Scarile Fericirii Milioane de romani trec pe langa ele
Unde se află scările fericirii din București. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Bucureștiul este unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Aici, la tot pasul, există locuri care îți fură privirea și a căror poveste merită spusă mai departe. În unul dintre cele mai faimoase cartiere din Capitală se află ceea ce mulți numesc un adevărat portal al fericirii.

Unde se află celebrele Scări ale Fericirii

Nu mai este niciun secret faptul că social media a devenit principalul instrument de descoperire al Bucureștiului. Așa se face că, în urmă cu ceva timp, mii de persoane pasionate de poze căutau un loc anume, care nu avea cum să treacă neobservat.

ADVERTISEMENT

Scările Fericirii, căci despre ele este vorba reprezintă un punct de atracție pentru mii de bucureșteni și nu numai. A fost suficientă o singură imagine cu scările pictate în culorile curcubeului, ca apoi, toată lumea să își dorească să ajungă acolo.

Scările Fericirii sunt foarte ușor de reperat, căci se află chiar în cartierul Cotroceni. Având în vedere că sunt la intrare, mulți le consideră poarta de acces către faimosul cartier. Deși au fost descoperite recent de pasionații de fotografie, istoria lor este veche.

ADVERTISEMENT

Prima atestare a Scărilor Fericirii este din anii ’20, încă de pe vremea când cartierul Cotroceni nu arată deloc ca în prezent. Atunci, abia își făceau apariția primele vile. Deși au trecut ani buni de atunci, scările au rezistat testului timpului.

Scările Fericirii, inspirate din arhitectura franceză

Inițial, acestea au fost construite pentru a da un aer parizian Bucureștiului, mai ales că i se spunea Micul Paris. În timp, Scările Fericirii au intrat într-un con de umbră și aproape că nimeni nu și-a mai amintit de ele.

ADVERTISEMENT

Odată cu trecerea timpului, din neglijență, pe aceste trepte a început să își facă prezența eroziunea. În zadar au încercat autoritățile să le consolideze, căci rezultatul nu a fost deloc cel scontat. În loc să fie reparate, acestea au devenit un adevărat pericol pentru cetățeni.

Din cauză că s-au folosit materiale de proastă calitate, treptele au început să fie evitate de către bucureșteni. Nimeni nu a vrut să își pună viața în pericol, cu atât mai puțin să se împiedice pe treptele abrupte.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în perioada pandemiei, Scările Fericirii au trecut, din nou, printr-o transformare care nu a fost deloc pe placul bucureștenilor, în special al locuitorilor din cartierul Cotroceni. În loc să se acorde atenție detaliilor, lucrările au fost realizate superficial și cu materiale la fel de proaste ca și prima dată.

Primarul de la acea vreme, Daniel Florea a dispus înlocuirea balustradei cu elemente pariziene cu o balustradă simplă. Treptele au fost modernizate inegal, iar pictura de pe ele a împărțit comunitatea în mai multe tabere.

Culorile curcubeului au atras atenția tuturor, iar Scările Fericirii au ajuns un adevărat magnet pentru Instagram. În schimb, au existat și voci care au considerat că aceastea aduc mai mult cu steagul LGBTQ+.

ADVERTISEMENT