Life

Unde trăiește Șarpele Rău în România. Are o mușcătură dureroasă care se poate infecta imediat

Șarpele Rău este prezent în România, iar așa cum i-o spune și numele, este de altfel și extrem de periculos. Unde se găsește acesta și cum acționează?
11.03.2023 | 14:28
Unde traieste Sarpele Rau in Romania Are o muscatura dureroasa care se poate infecta imediat
Ce trebuie să știm despre Șarpele Rău din România. Sursă foto: serpedia.ro
ADVERTISEMENT

Șarpele Rău, care de altfel este numit și Dolichophis caspius, este cea mai rapidă reptilă din România. De asemenea, acest șarpe este extrem de agresiv. Și totuși de unde vine denumirea de ”șarpele rău” și cum acționează acesta atunci când are o victimă?

Unde se găsește Șarpele Rău și cât de periculos este

În primul rând ar fi bine să știm că Șarpele Rău nu este veninos, dar cu toate acestea poate mușca o persoană. Și totuși ce este de speriat? Reptila este extrem da rapidă, dar și agresivă și de altfel și extrem de lungă, astfel că mărimea sa poate să depășească doi metri, lucru care îi sperie pe cei care ajung să o vadă.

ADVERTISEMENT

Une de găsește Șarpele Rău? Biologul Vladimir Dumitru a reușit să surprindă câteva imagini cu reptila în urmă cu câțiva ani, în Munții Măcin din Dobrogea, asta nu înseamnă că șarpele este prezent doar acolo ci și în alte regiuni din țară, pe care ar fi bine să le cunoaștem.

Herpetologul Marian Tudor, care la rândul său cunoaște bine această specie spune că șarpele poate fi întâlnit chiar și lângă București, în județul Ilfov. De asemenea, Șarpele Rău se mai poate găsi și în sudul Olteniei, dar și în Banat. Specialiștii spun însă că șarpele nu este atât de periculos.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Șarpele Rău este singura specie de reptilă de pe teritoriul României care poate speria prin mărimea și prin rapiditatea sa. Important de știu este faptul că habitatele acestui șarpe sunt amenințate, iar mulți oameni ajung să îi ucidă de teamă, astfel că aceștia sunt pe cale de dispariție.

Mai trebuie menționat și că Șarpele Rău este protejat prin Legea Nr. 13 din 1993. De asemenea, această specie de șarpe mai este protejată și prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 care se referă la ”regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări ulterioare”.

ADVERTISEMENT

Cum arată Șarpele Rău

Lăsând deoparte agresivitatea și rapiditatea sa, această specie de șarpe este de altfel considerată una de interes național, dar și comunitar, acesta fiind și motivul pentru care este protejată. Cum recunoaștem însă Șarpele Rău atunci când îl vedem și ce trebuie să mai știm despre el?

Capul lui este alungit, botul rotund, iar ochii sunt mari cu pupile rotunde. În ceea ce privește culoarea, pe partea dorsală șarpele are culoarea cafenie, sau brun găbuie ori brun cenușie, în funcție de caz. De asemenea, solzii au o dungă mediană deschisă, iar coloritul ventral este galben.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în lateralul gâtului, șarpele poate avea o culoare galben-portocalie. Despre Șarpele Rău ar fi bine să mai știm că se reproduce la finalul lunii mai. Astfel, spre finalul lunii iunie, ori începutul lunii iulie, femela poate depune chiar 5 ori 12 ouă, acesta urmând să eclozeze după 60 de zile, deci la finalul verii.

ADVERTISEMENT