News

Ungaria dorește o cooperare cu China pentru a aduce pacea în Ucraina: ”Trebuie să punem capăt războiului cât mai curând posibil”

În contextul în care războiul Rusia - Ucraina pare extrem de aproape de o escaladare, Ungaria anunță că dorește o cooperare cu China pentru a aduce pacea în estul Europei.
21.02.2023 | 08:25
Ungaria doreste o cooperare cu China pentru a aduce pacea in Ucraina Trebuie sa punem capat razboiului cat mai curand posibil
Ungaria și China, cooperare pentru pacea din Ucraina: ”Ne-am dori ca cele două tabere să se întoarcă la masa negocierilor”. Sursa foto: twitter.com
ADVERTISEMENT

Ungaria și China, două state considerate extrem de apropiate regimului lui Vladimir Putin, anunță la unison că sunt dispuse să conlucreze pentru a încerca să aducă pacea în zona de est a Europei.

Ungaria și China, cooperare pentru pacea din Ucraina: ”Ne-am dori ca cele două tabere să se întoarcă la masa negocierilor”

Vineri, 24 februarie, se împlinește un an de când, de la Moscova, Vladimir Putin a dat ordin armatei sale să declanșeze agresiunea militară în Ucraina, un stat liber și independent de pe continent.

ADVERTISEMENT

În prezent, sute de mii de soldați ruși se află pe teritoriul statului vecin și încearcă să cucerească tot mai multe teritorii. În replică, Ucraina se înarmează cu sprijin occidental și are în plan înlăturarea ocupanților.

În ciuda acestei realități, două state apropiate Kremlinului, Ungaria și China, consideră că cele două tabere, rușii și ucrainenii, trebuie să se pună la masa negocierilor pentru a readuce pacea în Europa.

ADVERTISEMENT

În acest sens, China și Ungaria spun că sunt pregătite să coopereze cu ”națiunile iubitoare de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Anunțul a fost făcut luni, 20 februarie, de principalul diplomat al Beijingului.

Aflat la Budapesta, Wang Yi, șeful diplomației de la Beijing, a susținut un discurs pe fondul tensiunilor legate de acuzațiile SUA că țara sa ia în considerare înarmarea Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei. Beijingul a respins categoric acuzațiile.

ADVERTISEMENT

China și Ungaria sunt fericite să colaboreze cu alte țări iubitoare de pace pentru a pune capăt războiului actual cât mai curând posibil”, a spus Wang Yi, potrivit News World Press. Ne-am dori ca părțile implicate să se întoarcă la masa de negocieri, a adăugat el, reiterând un apel de sprijin pentru o propunere chineză de a pune capăt războiului.

Ungaria dorește stabilirea păcii în Ucraina ”cât mai curând posibil”

În replică, omologul său maghiar, ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a spus că salută poziția chineză, care urmărește ”stabilirea păcii cât mai curând posibil”.

ADVERTISEMENT

Wang a salutat, în timpul discursului său, ”politica prietenoasă cu China” a guvernului ungar. El a mulțumit Budapestei pentru ”sprijinirea pozițiilor legitime ale Chinei pe forumurile internaționale și multilaterale”.

Deși China și Ungaria sunt îndepărtate din punct de vedere geografic”, relația lor ”se dezvoltă extrem de bine”, a adăugat Wang. Duminică, premierul maghiar Viktor Orban l-a invitat pe Wang la o cină privată, a informat agenția de presă maghiară MTI.

ADVERTISEMENT