News

Ungaria trimite ajutor de urgență la Odorheiu Secuiesc. Internatul va primi 20 de milioane de forinți

Guvernul ungar va trimite un ajutor de urgență pentru internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc în valoarea de 20 de milioane de forinți.
23.12.2023 | 23:26
Ungaria trimite ajutor de urgenta la Odorheiu Secuiesc Internatul va primi 20 de milioane de forinti
Internatul prăbușit la Odorheiu Secuiesc/ Foto: ISU Harghita
ADVERTISEMENT

Guvernul ungar a decis să trimite suma de 20 de milioane de forinți, echivalent a circa 52.300 de euro, ca ajutor de urgență pentru internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, a anunțat Secretariatul pentru comunitățile maghiare de peste hotare, informează agenția MTI, preluată de Agerpres.

Banii vor fi trimiși prin intermediul asociației profesorilor maghiari din România și vor fi destinați înlocuirii echipamentului tehnic utilizat de elevi, care a fost avariat în urma prăbușirii unui perete de la internatul liceului.

ADVERTISEMENT

Un perete al internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit pe 19 decembrie, sub dărâmături fiind prinși patru elevi. Unul dintre ei, un elev de 17 ani, și-a pierdut viața. O altă elevă a suferit răni grave, iar alți doi au scăpat cu răni superficiale.

Se confirmă decesul. Au încercat să-l resusciteze timp de 40 minute, dar fără efect. Cea mai uşor lezată victimă a fost dusă la spital de echipajul SMURD, de fapt nu avea răni, ci era speriată. A doua e o fată care are fractură de claviculă şi e suspectă de fractură membru superior. O fată a fost în stop cardiorespirator, a fost resuscitată şi a fost dusă la CPU Odorheiu Secuiesc”, preciza dr. Peter Szilard, şeful SAJ Harghita, imediat după tragedie.

ADVERTISEMENT

În internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc erau cazați aproape 100 de elevi, iar imobilul era închiriat de la Biserica Romano-Catolică și nu era încadrat în categoria clădirilor cu risc seismic. Peretele s-a prăbușit în urma unor lucrări de refacere a clădirii.

Laszlo Szilveszter Sandor (administrator și acționar unic al SC Lareno – Fa SRL- firma executantă a proiectului) este acuzat că „a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavație și nu a respectat cotele prevăzute în proiect” și va fi cercetat în libertate, sub control judiciar.

ADVERTISEMENT

Acesta ar fi cerut angajaților să sape până în partea de jos a fundației la peste 2 metri, deși adâncimea maximă prevăzută în proiecte era de maximum 1,10 metri față de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor.

Adrian Veștea, ministrul dezvoltării, a făcut declarații după tragedia de la Odorheiu Secuiesc. Oficialul a spus că ministerul pe care îl conduce va încerca să identifice soluții pentru reabilitarea clădirii în care funcționa internatul.

ADVERTISEMENT

Sunt lucrări în primă urgență. Vom încerca să obținem cât se poate de repede autorizație de construcție, ca să identificăm soluția prin care poate fi reabilitată clădirea respectivă și vom încerca să avem o astfel de reacție. Sunt proiecte care se află în responsabilitatea autorităților publice locale, fiind după 12 ani de primar și șapte ani de președinte de Consiliu Județean, fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a interveni în patrimoniul localității”, a declarat ministrul.

ADVERTISEMENT