Sport

Ungurii ne mai dau o lecție: fac un film despre Ladislau Boloni, “cel mai de succes fotbalist maghiar din România”. Pelicula va fi finanțată integral de guvernul Viktor Orban

Filmul documentar "Laszlo Boloni - Povestea unei legende" va costa 250.000 de euro. "Băiatul secui cu viața grea a ajuns căpitanul marii echipe Steaua din București".
22.05.2022 | 15:35
Ungurii ne mai dau o lectie fac un film despre Ladislau Boloni cel mai de succes fotbalist maghiar din Romania Pelicula va fi finantata integral de guvernul Viktor Orban
Ungaria finanțează un film despre fosrtul mare fotbalist László Bölöni. Sursa foto: Mandiner/Földházi Árpád
ADVERTISEMENT

Ungaria, prin Institutul Național de Film (NFI), din țara vecină, a alocat 250.000 de euro pentru realizarea filmului documentar ”László Bölöni – Povestea unei legende”. Ideea este una lăudabilă, chiar dacă vine într-un context tensionat după ultimele întâmplări din sportul românesc.

Ce spun ungurii în documentarul “Laszlo Boloni – Povestea unei legende”: “A rămas în tot acest timp maghiar”

Conform agenției de presă ungare MTI, citată de platforma maszol.ro, filmările la documentarul ”László Bölöni – Povestea unei legende” vor începe în luna iulie, iar scenariul a fost adaptat pe baza autobiografiei, încă nepublicată, a fostului fotbalist Loți Boloni.

ADVERTISEMENT

Inițiativa echipei care coordonează realizarea acestei pelicule, scenaristul Tamás Kollarik, regizorul Attila Szabó, expertul în cinematografie György Szöllősi și producătorul Tamás Novák , este aceea de a prezenta viața fostului fotbalist din perspectiva secuiului care s-a ridicat de jos pentru a ajunge la cele mai înalte culmi.

Se vorbește despre “soartă dificilă” a fostului mare fotbalist, care este prezentat ca un erou de legendă – ”băiatul secui” plecat din satul său din Ţinutul Secuiesc, pentru a cuceri Bucureştiul, din România comunistă.

ADVERTISEMENT

Creatorii filmului îl mai prezintă pe Loți Boloni ca fiind căpitanul marii echipe româneşti Steaua pe care o conduce spre triumful din finala de la Sevilla, pe 7 mai 1986 când câștigă Cupei Campionilor Europeni. O informație ușor romanțată. Chiar dacă Boloni a fost unul dintre cei mai reprezentativi jucători ai roș-albaștrilor, liderul și căpitanul de drept al marii echipe Steaua din acei ani era Tudorel Stoica.

De asemenea, Boloni este prezentat ca fiind căpitanul, şi ulterior selecţionerul naţionalei României. Ladislau Boloni a purtat banderola de căpitan al României în 23 din cele 102 partide pe care le-a jucat sub tricolor.

ADVERTISEMENT

”Realizăm un film despre sport care nu va fi clasic. Deşi pelicula ne prezintă viaţa lui László Bölöni, prin intermediul ei se va contura, în acelaşi timp, şi spaţiul social şi politic actual.

Cariera sa este impresionantă, ca fotbalist şi ca antrenor a ajuns în mai multe cluburi, oraşe şi ţări europene. László Bölöni este un exemplu şi pentru că a devenit unul dintre cei mai mari fotbalişti ai României, rămânând în acelaşi timp, maghiar”, explică regizorul Attila Szabó, citat de MTI.

ADVERTISEMENT

Riscul ca documentarul să creeze noi tensiuni în România, după scandalurile de la naționala de hochei și din finala Cupei României

Anunțul despre documentarul finanțat de Budapesta ar putea provoca noi tensiuni în România. În ultima perioadă, opinia publică a fost scandalizată de unele evenimente în care secuii au fost în centrul atenției, la Campionatul Mondial de hochei pe gheață și la finala Cupei României la fotbal.

În primul caz, jucătorii de etnie maghiară din naționala României, au salutat galeria Ungariei atunci s-a intonat imnul țării vecine, ulterior cântând împreună așa numitul ”Imn al secuilor”, un cântec de pribegie. Ulterior, ministrul Sportului din România, Carol-Eduard Novak, a refuzat să recite versurile imnului național al țării noastre.

În fine, au fost acuze și de sfidare a simbolurilor naționale la finala Cupei României, dintre FC Voluntari și Sepsi Sfântu Gheorghe, când mai mulți suporteri ai secuilor au întors spatele Corului Național de Cameră ”Madrigal – Marian Constantin” care interpreta ”Deșteaptă-te române”.

ADVERTISEMENT