News

Unii ucraineni renunță la Crăciunul pe stil vechi. Încă o modalitate de distanțare față de Rusia

Ortodocșii ucraineni încep să celebreze Crăciunul pe 25 decembrie, nu pe 7 ianuarie, ca un gest de separare ecleziastică față de Moscova.
25.12.2022 | 22:31
Unii ucraineni renunta la Craciunul pe stil vechi Inca o modalitate de distantare fata de Rusia
Ucraineni pregătindu-se de celebrarea Crăciunului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Credincioșii ortodocși din Ucraina au celebrat dintotdeauna Crăciunul pe 7 ianuarie, dar din acest an lucrurile s-au schimbat pentru mulți dintre ei întrucât Biserica Ortodoxă a Ucrainei (BOU) a permis celebrarea acestei sărbători pe 25 decembrie, scrie Politico. Această decizie accentuează ruptura față de Rusia, într-o țară în care două biserici separate concurează pentru afilierea ortodocșilor.

Două biserici ortodoxe în Ucraina

Biserica Ortodoxă a Ucrainei este rezultatul unirii a două biserici distincte de Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhatul Moscovei (BOU – PM), care funcționează ca autonomă în interiorul Bisericii Ortodoxe Ruse din 1686, când patriarhul ecumenic al Constantinopolului a acordat jurisdicție Moscovei asupra bisericilor ucrainene.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Ucraineană este acum acuzată de legături politice cu Moscova, mulți ucraineni cerând închiderea ei întrucât ar funcționa ca o coloană a V-a a Rusiei în Ucraina. În schimb, decizia Bisericii Ortodoxe Ucrainene de a celebra Crăciunul pe 25 decembrie a înfuriat prelații BOU-PM.

Arhiepiscopul Evstrati Zoria, afiliat BOU, susține că bazele acestei schimbări au fost puse încă din 2017, când 25 decembrie a fost declarată zi de sărbătoare legală. De asemenea, mulți credincioși au cerut renunțarea la calendarul iulian, după care credincioșii pe stil vechi sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, și adoptarea calendarului gregorian.

ADVERTISEMENT

Invazia rusă nu a făcut decât să acutizeze această discuție astfel că Biserica Ortodoxă a Ucrainei a dat posibilitatea fiecărei dintre cele 7000 de parohii să aleagă data la care sărbătorește Crăciunul. Arhiepiscopul Evstrati susține că circa o treime dintre ucraineni doreau adoptarea calendarului gregorian încă dinainte de război. „Numărul lor este acum probabil mai mare și facem un experiment ca să înțelegem ce vor cu adevărat credincioșii”, a spus prelatul.

Asta nu exclude posiblitatea ca nașterea lui Isus Hristos să fie celebrată și după calendarul iulian, însă pe viitor s-ar putea lua o decizie clară în funcție de reacția enoriașilor.

ADVERTISEMENT

În pofida opoziției Kremlinului și Bisericii Ortodoxe Ruse, BOU a primit în 2019 statutul de biserică independentă de la patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, revocând astfel înțelegerea cu Moscova din secolul XVIII privind autoritatea asupra ortodocșilor ucraineni.

Biserica pro-rusă pierde enoriași

Disputa dintre BOU și BOU-PM are și conotații politice. Prima, mai orientată către Occident, a sprijinit protestele de pe Euromaidan din 2014, care au dus la căderea președintelui Viktor Ianukovici, și apoi a susținut cu tărie suveranitatea și statalitatea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

BOU-PM a anunțat în luna mai că a pus capăt subordonării sale față de patriarhul Kiril al Moscovei, care a susținut deschis invazia declanșată de Vladimir Putin, însă mulți au dubii legate de sinceritatea acestei rupturi. Acum Biserica Ortodoxă Ucraineană contestă decizia luată de BOU privind data Crăciunului.

În mod istoric, familiile sunt obișnuite să sărbătorească pe 7 ianuarie. Oamenii care vin la Biserica Ortodoxă Ucraineană nu cer nicio schimbare. Sunt patru ani de când guvernul a anunțat că 25 decembrie e zi de sărbătoare, dar nu ați văzut oamenii să o prăznuiască drept ziua de Crăciun”, a spus mitropolitul Kliment care a spus că BOU acționează mai degrabă ca o organizație politică decât ca o biserică.

Dintotdeauna ne-au tratat ca pe un grup politic. Nu ne acceptă ca o organizație religioasă. Seamănă mult cu modul în care Rusia tratează Ucraina în general”, a replicat arhiepiscopul Evstrati.

De când patriarhatul din Constantinopol a recunoscut BOU, Biserica Ortodoxă Ucraineană a pierdut peste 1.600 de parohii dintre care circa 1.000 după declanșarea războiului ruso-ucrainean.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”