News

Uniunea Europeană avertizează: “Ridicarea bruscă a restricţiilor poate provoca reapariţia virusului”

25.04.2020 | 17:37
Uniunea Europeana avertizeaza Ridicarea brusca a restrictiilor poate provoca reaparitia virusului
ADVERTISEMENT

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunţat că primul val al epidemiei de coronavirsu a ajuns în vârf în 20 de ţări din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European. 

Agenţia Uniunii Europene de sănătate avertizează: “Ridicarea bruscă a restricţiilor poate provoca reapariţia virusului”

ECDC a recomandat statelor să acţioneze cu precauţie când vine vorba de ridicarea restricţiilor pentru că o relaxare prematură ar provoca o reapariţie bruscă a coronavirusului în societate:

ADVERTISEMENT

“Ridicarea prea rapidă a restricțiilor, fără o monitorizare corespunzătoare a situației și a unui sistem sanitar bine pregătit, ar putea provoca o reapariție bruscă a transmisiei virusului în comunitate”, a avertizat Andrea Ammon, directorului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Ammon a recomandat urmărirea indicaţiilor Comisiei Europene pentru înlăturarea restricţiilor. Măsurile de distanţare socială par să fi avut succes în reducerea răspândireii virusului.

ADVERTISEMENT

Riscul de a se îmbolnăvi grav este scăzut pentru cetăţenii europeni din zonele unde există măsuri de distanţare socială

În ţările din Comunitatea Europeană şi Marea Britanie, numărul persoanelor introduse în carantină a scăzut cu 18% începând cu data de 8 aprilie. ECDC anunţă că riscul de reapariţie al virusului în comunităţi este “moderat” dacă restricţiile sunt ridicate treptat.

Însă acest indicator urcă la “risc foarte ridicat de reapariţie” dacă sunt eliminate restricţiile şi sistemul de sănătate nu este pregătit.

ADVERTISEMENT

Riscul de a se îmbolnăvi grav este scăzut pentru cetăţenii europeni din zonele unde există măsuri de distanţare socială, însă este “moderat” pentru cei care sunt în categoriile de risc: vârstă înaintată sau alte afecţiuni preexistente.

Arafat îndeamnă la relaxarea treptată a regulilor: “Vom începe să convieţuim cu virusul şi va mai dura o perioadă”

În zonele în care nu există măsuri de distanţare socială, riscul de transmitere a virusului în comunitate este ridicat, riscul de boală severă este “moderat” pentru majoritatea oamenilor şi “foarte ridicat” pentru cei cu factori de risc.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat susţine şi el că măsurile de relaxare trebuie luate treptat: “Vom începe să convieţuim cu virusul şi va mai dura o perioadă până când vom începe să revenim la statusul de normalitate care a fost înainte şi de aici, totul depinde de populaţie”

ADVERTISEMENT