Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne din UE, Ylva Johansson, transmite că va fi necesară o consolidare în privința vizelor și a securității frontierelor, pentru a nu le mai permite spionilor ruși să intre în Spațiul Schengen.
”Vladimir Putin vrea să distrugă Uniunea Europeană. Suntem o ameninţare pentru el, avem democraţie, libertate, prosperitate”, a declarat Ylva Johansson. ”Avem nevoie de controale mai stricte cu privire la cererile de vize şi de o securitte mai mare la frontierele noastre”, a completat oficialul, conform News.ro.
Ylva Johansson a anunțat, de asemenea, că un sistem de schimb informatic în cadrul Schengen va intra în vigoare pe 7 martie. ”În prezent, doar jumătate dintre cei care intră în Uniunea Europeană cu o viză sunt controlaţi prin sistemul de schimb de informaţii în cadrul Schengen. Asta înseamnă că avem mulţi ruşi care nu sunt controlaţi”, s-a arătat îngrijorată Johansson.
Agenții care folosesc pașapoarte false ar putea fi depistați mai ușor cu ajutorul acestor controale biometrice, în condițiile în care peste 400 de spioni ruși au fost expulzați din UE în 2022.
Oficialul european anunță că bugetul actual alocat pentru protecția statelor UE, mai exact 6.6 miliarde de euro, nu este suficient. În încheiere, Johansson a cerut introducerea în Schengen a României și Bulgariei încă din 2023, pentru o mai bună împărtășire a informațiilor Poliției între statele membre UE.
Printre cei 400 de spioni ruși expulzați de UE s-a aflat și Bratislav Jikovici, un cetățean sârb declarat indezirabil în România. Bărbatul spiona pe litoralul românesc pentru Rusia, iar în urmă cu câteva zile a fost surprins în timp ce asista din public la un discurs al lui Vladimir Putin.
Jikovici fotografia radare militare și trimitea Rusiei reperele GPS ale acestora, însă a fost prins de SRI după ce s-a arătat interesat peste măsură de baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Sârbul venise de patru ori în România, prin Bulgaria sau prin Ucraina.
Autoritățile au aflat ulterior că bărbatul conducea un detașament paramilitar ultranaționalist pe care l-a condus inclusiv în Crimeea în 2014. Totodată, spionul sârb a luptat voluntar în Donbas, înainte ca Putin să declanșeze invazia la scară largă în Ucraina pe 24 februarie.
Jikovici a avut probleme inclusiv cu justiția din Ucraina, fiind anchetat după ce a atacat forțe ucrainene în Donețk și Lugansk, luptând de partea separatiștilor pro-ruși, în momentul în care conducea o organizație de extremă dreapta.