News

Plafonarea prețurilor la RCA poate aduce infringement contra României, amenință UNSAR

Reprezentanții UNSAR susțin că proiectul de lege privitor la plafonarea tarifelor RCA nu ar fi conform cu Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene.
18.11.2021 | 11:35
Plafonarea preturilor la RCA poate aduce infringement contra Romaniei ameninta UNSAR
ADVERTISEMENT

Un grup de 16 parlamentari ai PNL și UDMR a depus, miercuri, 17 noiembrie, la Senat, o propunere legislativă care să îi apere pe cetățeni de variațiile prețului asigurărilor auto obligatorii, pentru ca firmele de asigurări să nu mai poate fixa tarife prea mari pentru RCA.

UNSAR: Proiectul de plafonare al tarifelor RCA nu este conform Tratatului UE

Proiectul de plafonare a prețurilor de referință ale RCA nu este conform cu prevederile Tratatului de Funcționare al Uniunii Europene și cu normele europene în materie de asigurări, susține UNSAR. Mai mult, ar exista pericolul inițierii a unei proceduri de infringement contra României privind legislația din sectorul asigurărilor, mai susțin cei de la Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

ADVERTISEMENT

„Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România a luat notă cu îngrijorare şi surprindere de propunerea legislativă depusă la Senat pe 15 noiembrie, care prevede modificarea Legii 132/2017 privind RCA, în sensul plafonării prețurilor RCA la tarifele de referinţă ale ASF – Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Proiectul, care menționează că este bazat pe o serie de informaţii oferite de „conciliatori”, nu este în concordanță cu Tratatul de funcționare a Uniunii Europene şi cu legislația europeană incidentă în domeniul asigurărilor, şi riscă să atragă deschiderea unei noi proceduri de infringement împotriva României în domeniul legislaţiei RCA”, se arată în comunicatul UNSAR.

„Acest lucru are loc în contextul în care prioritatea ar trebui să fie tocmai îndreptarea acelor aspecte din legislația națională care au atras deja declanșarea procedurii de infringement împotriva României şi nicidecum generarea unor noi încălcări ale legislației europene prin legislația națională”, se mai precizează în document.

ADVERTISEMENT

UNSAR susține că modalitatea de calcul nu este finalizată

Totodată, UNSAR argumentează în această privință spunând că modalitatea de calcul prezentată în proiectul de plafonare a tarifelor RCA nu este finalizată, „deoarece menționează o serie de cifre care nu sunt incluse în motivare”.

„Mai mult, nu ia în considerare faptul că o societate de asigurare trebuie să suporte financiar, suplimentar față de despăgubirile plătite şi rezervele constituite (conform legislației şi politicii interne de management al riscului) şi taxe de funcționare, contribuții la Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție, cheltuielile de distribuție şi administrare, şi nu numai”, se menționează în comunicat.

ADVERTISEMENT

„Acelaşi calcul face referire la o daună medie pe clasa asigurărilor RCA de 8.000 lei. Însă, conform Raportului ASF privind Evoluția pieţei de asigurări în semestrul I 2021, dauna medie RCA în prima jumătate a anului s-a ridicat la 9.128 lei, iar dauna medie pentru vătămări corporale este 67.566 lei. Fireşte, orice operaţiune matematică subsecventă nu poate fi considerată a fi corectă. În expunerea de motive a proiectului se mai menționează şi că profitul asigurătorilor pe linia RCA ar fi de 50%. Datele oficiale contrazic, însă, clar aceste afirmații. Astfel, indicatorii publicați de ASF privind rata daunei RCA arată că la fiecare 100 lei încasaţi din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puţin 9 lei pe care trebuie să îi aducă pentru a plăti daunele şi a constitui rezerve de daună adecvate”, se mai arată în comunicat.

La rata daunelor s-ar adăuga și alte cheltuieli și contribuții

La această rată a daunelor s-ar adăuga, precizează sursa citată, cheltuielile de exploatare, contribuțiile la Fondul de garantare a asigurărilor, la Fondul de protecție națională, precum și cheltuielile de distribuție și administrare.

ADVERTISEMENT

„Astfel, rata combinată tehnică pentru RCA a ajuns în acest interval de timp la peste 142% (conform Raportului ASF privind Evoluția pieței de asigurări în semestrul I 2021, pag. 29) – adică acţionarii asigurătorului trebuie să vină cu bani pentru a susține activitatea de asigurări RCA. Subliniem că orice valoare a ratei combinate tehnice de peste 100% arată că o companie de asigurări pierde bani din activitatea sa de bază, cea de subscriere (deci de preluare a unor riscuri)”, spun reprezentanții UNSAR.

„Așadar, afirmația privind profiturile pe segmentul RCA este una incorectă, fapt confirmat şi de faptul că doar 8 companii de asigurări din România din 28 sunt autorizate să vândă asigurări RCA în prezent, în condițiile în care, deși numărul vehiculelor înmatriculate în România a crescut de la an la an, numărul asigurătorilor interesaţi să practice această formă de asigurare s-a restrâns”, se precizează în comunicatul oficialilor UNSAR.

UNSAR își manifestă, în final, convingerea „că orice modificări legislative vor fi făcute în conformitate cu legislația europeană relevantă, cu principiile tehnice care guvernează sectorul asigurărilor și numai după o analiză atentă”.

ADVERTISEMENT