News

Unul dintre cei mai bogați afaceriști din Malta, inculpat în cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Procurorii cer condamnare pe viață

Unul dintre cei mai bogați afaceriști din Malta este inculpat în cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Procurorii cer condamnare pe viață.
19.08.2021 | 14:53
Unul dintre cei mai bogati afaceristi din Malta inculpat in cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia Procurorii cer condamnare pe viata
Unul dintre cei mai bogați afaceriști din Malta, inculpat în cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Procurorii cer condamnare pe viață. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dosarul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia, eveniment care a avut loc în octombrie 2017 și a cutremurat opinia publică din Europa, ajunge într-o nouă etapă.

Procurorii au anunțat că Yorgen Fenech, unul dintre cei mai bogați afaceriști din Malta, este inculpat în acest caz. Pentru acesta s-a cerut pedeapsa maximă.

ADVERTISEMENT

Cazul uciderii jurnalistei Daphne Caruana Galizia: procurorii cer condamnare pe viață pentru unul dintre cei mai bogați afaceriști din Malta

La mijlocul acestei săptămâni, parchetul maltez a cerut condamnarea la închisoare pe viaţă pentru omul de afaceri Yorgen Fenech.

Acesta este acuzat că ar fi pus la cale uciderea în 2017 a jurnalistei anticorupție Daphne Caruana Galizi.

ADVERTISEMENT

Afaceristul a fost arestat în noiembrie 2019 în timp ce se afla pe iahtul său în largul Maltei. Presa internațională scrie că acesta încerca să fugă, urmărit fiind deja pentru complicitate la omor şi complot criminal.

Actul de acuzare cere condamnare la închisoare pe viaţă sub acuzaţia de omor şi între 20 şi 30 de ani de detenţie pentru complot criminal.

ADVERTISEMENT

În acest caz, un bărbat a fost deja condamnat la 15 ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru uciderea Caruanei Galizia. Alți doi suspecți de asasinat au fost acuzați de plasare a bombei și așteaptă procesul final, scrie EuroNews.

De asemenea, în același dosar, un alt suspect, presupusul ”intermediar”, a fost de acord să dezvăluie detaliile complotului pentru uciderea jurnalistei de investigație și i s-a acordat grațierea.

ADVERTISEMENT

Jurnalista Daphne Caruana Galizia, ucisă după o serie de dezvăluiri

Jurnalista de investigație Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija.

La acea dată, trei bărbați au fost acuzați de plasarea bombei şi de detonarea ei, în timp ce omul de afaceri Yorgen Fenech este acuzat că a comandat crima. În continuare, acesta neagă acuzațiile care i se aduc.

Matthew Caruana Galizia a declarat în fața instanței că el şi mama sa au petrecut mare parte din 2017 investigând corupția legată de o centrală electrică construită de Electrogas, un consorţiu în care Fenech era acţionar.

Jurnalista a primit documente de la un denunțător în cadrul investigației. Printre acestea erau e-mailuri care indicau că Fenech conducea acest consorțiu.

Din investigația ziaristei rezultase că o societate cu sediul în Dubai, “17 Black”, urma să vireze bani către două societăți cu sediul în Panama și aparținând lui Keith Schembri, la vremea respectivă şef de cabinet al premierului Joseph Muscat, şi lui Konrad Mizzi, ministru al turismului.

Fostul prim-ministru Joseph Muscat a demisionat în ianuarie 2020, în urma arestării lui Fenech și a protestelor pe scară largă, dar nu a fost niciodată acuzat de vreo ilegalitate în acest caz.

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri Yorgen Fenech i-ar fi cerut intermediarului Melvin Theuma să angajeze, contra sumei de 150.000 de euro, trei indivizi care să o ucidă pe Daphne Caruana Galizia.

La două luni după atentat, în decembrie 2017, trei bărbați au fost arestați sub acuzația că au plasat bomba în mașina jurnalistei și au declanșat dispozitivul.

ADVERTISEMENT