News

Unul dintre cei mai mari importatori de telefoane şi tablete din România, reținut pentru fraudă imobiliară. Prejudiciul depăşeşte un milion de euro

Un important om de afaceri care aduce telefoane mobile și tablete în România a fost reținut de poliție pentru un prejudiciu de aproape un milion de euro
15.03.2024 | 11:34
Unul dintre cei mai mari importatori de telefoane si tablete din Romania retinut pentru frauda imobiliara Prejudiciul depaseste un milion de euro
Omul de afaceri Daniel Ștefănescu a dat un tun de aproape un milion de euro prin fraude imobiliare. Acesta a fost reținut de poliție. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Patru indivizi, printre care și omul de afaceri Daniel Ștefănescu și o avocată, au fost reținuți într-o investigație referitoare la fraudă imobiliară, au informat vineri surse judiciare pentru Agerpres.

Omul de afaceri Daniel Ștefănescu a fost reținut

Se susține că trei dintre aceștia urmează să fie prezenți în fața instanței cu propunerea de arestare preventivă, în timp ce alte două persoane sunt supuse controlului judiciar.

ADVERTISEMENT

Daniel Ștefănescu, fondatorul Gersim Impex, cunoscută pentru distribuția de telefoane mobile și tablete în România, se numără printre cei reținuți.

Anchetatorii au extins investigația în cazul White Tower și City Gate din Ploiești, iar în cadrul audierilor, mai multe persoane, inclusiv omul de afaceri Daniel Ștefănescu, au fost aduse la audieri. Ar fi vorba de câteva zeci de persoane păgubite de inculpaţii din acest dosar, mai spune sursa citată.

ADVERTISEMENT

„În fapt, în perioada 18.10.2016 – 20.10.2023, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv convenţii scrise autentificate de către trei notari publici din Ploieşti, au indus în eroare un număr de 16 persoane vătămate, cauzându-le acestora un prejudiciu total în valoare de 985.500 euro şi 424.091 lei (în total 1.071.174 euro).

În concret, dezvoltatorul imobiliar încheia promisiuni de vânzare-cumpărare ale unor apartamente de locuit, urmate de achitarea integrală de către persoanele vătămate a contravalorii acestora şi apoi le înstrăina prin contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică către alte persoane”, potrivit comunicatului emis anterior de PCA Ploieşti.

ADVERTISEMENT

Cum acționau inculpații

În evoluția infracțiunilor, un avocat din Baroul Prahova, în complicitate cu reprezentanții dezvoltatorului imobiliar, a utilizat două firme comerciale, pe care le controla în mod efectiv, pentru a iniția procedura de faliment a dezvoltatorului imobiliar, astfel încât victimele să nu poată recupera prejudiciul, au explicat anchetatorii.

„Anterior deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar, împreună cu avocatul şi alte persoane, au urmărit lichidarea frauduloasă a activelor din patrimoniu, prin cesiunea cu titlu gratuit a unor bunuri imobile şi retrageri considerabile de sume de bani din conturile entităţii economice.

ADVERTISEMENT

Reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar au fost asociaţi cu avocatul în cadrul edificării Complexului de locuinţe CITY GATE din Ploieşti. În prezent, reprezentanţii dezvoltatorului s-au retras din acest proiect de dezvoltare imobiliară, locul acestora fiind luat de către o altă societate comercială care a devenit asociatul în afaceri al avocatului”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, avocatul Vlad Nichita și omul de afaceri Lupu Mihai (dezvoltator imobiliar)sunt arestați preventiv. Lupu Mărioara (dezvoltator imobiliar) și un notar sunt plasați sub arest la domiciliu, în timp ce un alt notar este supus controlului judiciar.

Directorul adjunct al Direcției de Dezvoltare Urbană din Primăria Ploiești, Rita Neagu, și Lucian Bălescu, șef serviciu în cadrul aceleiași direcții, sunt cercetați sub control judiciar, fiind acuzați de abuz în serviciu, fals intelectual și opt infracțiuni de complicitate la înșelăciune.

ADVERTISEMENT