Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România de care nu-i pasă nimănui. Are un potențial uriaș, doar că autoritățile nu investesc bani aici.
Transvîlcan sau Drumul lui Mihai Viteazul este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. Acesta este ignorat de autorități de-a dreptul, deși are un potențial uriaș.
Transvîlcan sau Drumul lui Mihai Viteazul face legătură între Oltenia și Transilvania. El face legătură între Hunedoara și Gorj, doar că pe această ultimă parte autoritățile nu sunt interesate să facă drumul.
În Gorj mai poți parcurge drumul cu peisaje superbe doar dacă ai o mașină specială de off-road. Pentru jumătate din drumul acesta autoritățile spun că nu pot face nimic, pentru că parte din el este deținut de persoane private.
„Pentru aproximativ jumătate din lungimea totală a drumului am reușit sa găsim și soluții şi surse de finanțare pentru asfaltare.
Pentru cealaltă jumătate de drum care intră în zona înaltă montană și care face legătura cu județul Hunedoara ar trebui să finalizăm, mai întâi, partea de reglementare juridică, deoarece la momentul actual mai multe tronsoane sunt pe domeniul privat”, a transmis Oana Paloş, purtător de cuvânt CJ Gorj, conform Observator.
Chiar dacă nu se poate face nimic, conform spuselor autorităților, ele apreciază frumusețea drumului.
Drumul lui Mihai Viteazul l-a impresionat pe celebrul scriitor Jules Verne, care a scris despre el în „Castelul din Carpați”.
„Drumul l-a fermecat şi pe celebrul Jules Verne, care a scris despre acest colţ de munte în cartea sa Castelul din Carpaţi.
Transvîlcanul însă are o vechime de peste două mii de ani. E cunoscut încă din perioada războaielor daco-romane”, a mai spus Oana Paloş, purtător de cuvânt CJ Gorj.
Romanul “Castelul din Carpați” a fost publicat pentru prima dată în 1889 și face parte din seria “Extraordinarele aventuri ale lui Patak.”
Acest roman combină elemente de aventură, mister și știință, și prezintă povestea unui tânăr inginer numit Károly Szentágotai, care este chemat să investigheze niște fenomene stranii în Carpații Transilvaniei.