Life

E printre cele mai spectaculoase șosele din România. Drumul e secret și puțină lume știe de el. Duce la un sat cu numai 14 locuitori

Este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. Nu multă lume știe de această șosea. Cum se ajunge, de fapt, la ea și unde duce
06.08.2023 | 19:00
E printre cele mai spectaculoase sosele din Romania Drumul e secret si putina lume stie de el Duce la un sat cu numai 14 locuitori
Șoseaua secretă din România de care puțini conducători auto știu. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Există o șosea în România care, deși nu este la fel de cunoscută precum Transfăgărășanul sau Transalpina, impresionează prin frumusețea ei unică. Deși este puțin cunoscută, cei care ajung acolo sunt fermecați de peisaj și doresc să revină mereu. Este vorba despre drumul care duce la un sătuc cu numai 14 locuitori.

Drumul spectaculos care duce la un sat cu numai 14 locuitori

Se întinde pe aproape 8 kilometri, acoperit în întregime de asfalt, acest drum sinuează printre peisajele pitorești, clasându-se ca unul dintre cele mai frumoase drumuri din România. Numele său, Trans-Salina, își are originea în prezența masivului de sare din Ocnișoara, pe lângă care trece. Modernizarea acestui drum nu a fost o sarcină ușoară – a costat 8 milioane de lei și a fost realizată de Societatea Drumuri și Poduri Locale Alba.

ADVERTISEMENT

Dar nu este doar frumusețea peisajului care atrage lucrătorii. Drumul are o destinație specială. Ajunge în satul Ocnișoara, unde mai trăiesc doar 14 locuitori. De asemenea, el face legătură cu Overdem, un alt sat unde mai locuiesc doar 35 de oameni.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unei călătorii neobișnuite, acest drum poate fi exact ceea ce căutați. Cine știe, poate veți fi următorul care se va îndrăgosti de frumusețea și liniștea acestor sate.

ADVERTISEMENT

De remarcat că drumul este asfaltat, dar are porțiuni care necesită o mașină cu gardă înaltă, în special în perioada ploioasă. Are curbe strânse, urcări și coborâri abrupte, trecând prin păduri de molid și fânețe. Peisajele sunt de o frumusețe rar întâlnită – de la văi cu pâraie cristaline la crestele muntoase acoperite de zăpadă.

Șoseaua secretă din România pe care vrei să conduci

Oamenii din această zonă uitată de timp au suferit mult din cauza izolării. În ultimele două decenii, numărul locuitorilor s-a redus semnificativ, în mare parte datorită problemei accesibilității. În timpul iernii sau a zilelor ploioase, drumul de pământ devenea complet impracticabil, lăsându-i pe oameni fără nicio posibilitate de a părăsi satul.

ADVERTISEMENT

„Șoseaua dintre nori”, așa cum a fost botezată la inaugurarea ei din 1974, ar fi trebuit să poarte numele lui Nicolae Ceaușescu. Cu toate acestea, fostul conducător comunist s-a opus acestui lucru. Drumul, cu toată complexitatea și dificultatea construcției sale pe un teren deluros și în pantă, nu a adus mult așteptata schimbare pentru localnici.

Dacă vrei să vizitezi Ocnișoara, micul sat cu numai 14 locuitori, trebuie să pornești din municipiul Aiud, pe DN1, și să continui pe drumul județean 107E, prin comuna Lopadea Nouă, până la Ciuguzel. Este un drum dificil, dar peisajele spectaculoase pe care le vei descoperi în călătoria ta te vor face să vrei să revii.

ADVERTISEMENT

Experiența unică de a conduce pe una dintre cele mai frumoase șosele din România

Caselor tradiționale, cu acoperișuri de țiglă, le sunt alăturate livezi de pomi fructiferi și grădini de flori. Cei 14 locuitori sunt oameni primitori, care păstrează cu sfințenie tradițiile și obiceiurile zonei.

„Acum 100 de ani Ocnişoara era comună şi totaliza aproximativ 500 de locuitori. Din cauza accesului, satul s-a depopulat ajungând astăzi la 14 locuitori. Realizăm această investiţie pentru a încheia reţeaua de drumuri comunale a comunei Lopadea Nouă şi a facilita locuitorilor comunei accesul către câmpul de sare pe care vom demara ulterior investiţii de amenajare a unei mici locaţii de agrement”, spune primarul Marian Cătălin Indreiu, citat de Ziare.com.

În zonă, se plănuiește dezvoltarea unei baze de agrement ce urmează să îmbrace specificul arhitectural tradițional al zonei, integrându-se perfect cu frumusețile naturale înconjurătoare. Conceptul acestei baze ar fi cel al unei mini-stațiuni de agrement și divertisment, cu facilități ce variază de la piscine cu apă sărată și dulce, până la zone dedicate alimentației, relaxării și recreerii.

În ciuda faptului că numărul actual de locuitori este redus, Ocnișoara are un potențial turistic imens, datorită peisajului natural impresionant și a câmpului de sare unic. Prin urmare, implementarea unei infrastructuri adecvate ar putea atrage numeroși turiști, sporind atât popularitatea satului, cât și veniturile generate de turism

ADVERTISEMENT