News

Următoarele etape în operațiunea de căutare a submersibilului Titan. Cum vom afla ce s-a întâmplat

Operațiunea masivă de căutare a submersibilului Titan are noi priorități după ce a fost confirmat faptul că echipajul a pierit în urma unei implozii.
23.06.2023 | 13:53
Urmatoarele etape in operatiunea de cautare a submersibilului Titan Cum vom afla ce sa intamplat
Deocamdată nu se știe cine va conduce ancheta în cazul submersibilului Titan Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Paza de coastă americană a confirmat joi după-amiază că toți cei cinci oameni aflați la bord au pierit în urma a ceea ce a fost probabil o “implozie catastrofală” care a distrus submersibilul Titan al companiei OceanGate. Rămân multe întrebări cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Vor fi recuperate cadavrele echipajului de pe submersibilul Titan?

Contraamiralul Mauger a declarat că nu poate confirma dacă Paza de Coastă a SUA va putea sau nu să localizeze corpurile victimelor. La bord se aflau bogații oameni de afaceri britanici Hamish Harding și Shahzada Dawood, al cărui fiu Suleman i s-a alăturat pe Titan. Directorul executiv al OceanGate, Stockton Rush, a făcut, de asemenea, parte din echipaj, alături de fostul scafandru al marinei franceze Paul-Henry Nargeolet, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

Paul Hankin, un expert de mare adâncime implicat în căutări, a declarat: “Acesta este un mediu incredibil de neiertător acolo jos. Resturile sunt în concordanță cu o implozie catastrofală a navei… vom continua să lucrăm și să căutăm în zona de acolo”. Echipele de căutare ”nu au un răspuns” pentru a ști dacă trupurile vor fi recuperate, a adăugat el, citat de Daily Mail.

Este probabil ca acestea să fi murit instantaneu după ce Titan nu a reușit să facă față presiunii imense. Titan s-a rupt în mai multe bucăți, a confirmat Paza de Coastă, iar containerul presurizat în care se afla echipajul a fost, de asemenea, distrus.

ADVERTISEMENT

Ce se va întâmpla cu căutările?

Nu este clar în acest moment ce agenție va conduce ancheta, deoarece nu există un protocol pentru astfel de incidente cu un submersibil. Contraamiralul Mauger a declarat că este deosebit de complex, deoarece incidentul a avut loc într-o zonă îndepărtată a oceanului, implicând persoane de naționalități diferite.

Dar, după ce a jucat un rol principal în operațiune până acum, este probabil ca Paza de Coastă a SUA să aibă în continuare un rol important. Reprezentanții instituției au declarat că vor continua să investigheze locul unde se află câmpul de resturi și că mai multe nave, personal medical și tehnicieni rămân în zonă. Echipele vor începe să fie retrase în următoarele 24 de ore.

ADVERTISEMENT

Vehiculele de operare la distanță (ROV) care operează pe fundul mării în jurul Titanicului vor rămâne, de asemenea, pentru moment. “Nu am un calendar pentru momentul în care intenționăm să oprim operațiunile de la distanță pe fundul mării în acest moment”, a declarat contraamiralul Mauger.

Cum rămâne cu resturile?

Va fi esențial să se adune cât mai multe resturi, inclusiv bucăți din fibra de carbon din care a fost făcută o parte a navei, pentru ca autoritățile să își facă o imagine a ceea ce s-a întâmplat. Continuă eforturile de cartografiere a zonei în care au fost găsite părți din Titan.

ADVERTISEMENT

Paul Hankin, un expert în domeniul submarin, a explicat că în urma căutărilor de până acum au fost găsite cinci bucăți majore de resturi care să confirme că este vorba despre submarinul dispărut. Piesele includ coada conică, precum și segmente ale carenei.

Cum va fi investigat incidentul în care a fost distrus submersibilul Titan?

Contraamiralul Mauger a declarat că guvernele țărilor implicate în incident s-au întâlnit pentru a discuta despre cum ar putea arăta o anchetă în cazul imploziei care a distrus submersibilul Titan. Cei implicați în anchetă vor încerca să confirme teoria conform căreia o implozie a cauzat moartea celor de la bordul Titanului și, dacă este așa, când și de ce s-a întâmplat.

Amiralul a adăugat că, deși domeniul de aplicare al acestei anchete nu intră în sfera sa de competență, întrebările mai ample legate de reglementările și standardele unor astfel de misiuni subacvatice vor fi probabil în centrul unei viitoare analize.

O altă sursă potențială de informații despre ceea ce s-a întâmplat cu exactitate pe Titan ar putea fi hidrofoanele – microfoane subacvatice care sunt folosite pentru a asculta testele ilegale cu arme atomice. Acestea au ajutat la stabilirea faptului că submarinul argentinian San Juan a făcut implozie după ce a dispărut în largul coastelor țării în 2017.

Este foarte posibil ca hidrofoanele să fi captat sfârșitul submersibilului Titan și ar putea să ofere un moment exact al producerii tragediei. Marina americană a detectat sunete “în concordanță cu o implozie” la scurt timp după ce submersibilul Titan al OceanGate a pierdut contactul cu nava de la suprafață, a declarat un oficial al marinei.

Rupturi microscopice

Odată ce anchetatorii vor aduce bucățile la suprafață, vor căuta tiparul de rupere a structurii din fibră de carbon, care este esențială pentru a-i ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat în acele ultime momente, a mai explicat contraamiralul John Mauger. Fiecare piesă va fi examinată îndeaproape la microscop pentru a examina direcția filamentelor de fibră de carbon, căutând indicii care sugerează locul exact în care s-a produs ruptura.

Marea întrebare la care anchetatorii vor încerca să răspundă este dacă a fost o defecțiune structurală. Dacă a fost așa, atunci submersibilul Titan ar fi fost supus unor presiuni incredibil de mari, echivalente cu greutatea Turnului Eiffel, spune profesorul Blair Thornton de la Universitatea din Southampton. “Vorbim despre o implozie foarte puternică a carcasei principale”, spune el.

Dacă acest lucru s-a întâmplat, întrebarea critică este dacă a fost din cauza lipsei de teste adecvate, așa cum au sugerat unii experți. “Fibra de carbon cedează din cauza unor defecte interne în construcția sa”, spune profesorul Roderick A Smith de la Colegiul Imperial Imperial din Londra. Îmbinările dintre fibra de carbon și titan trebuie inspectate foarte atent, spune el. Violența imploziei înseamnă că ar putea fi foarte dificil de determinat succesiunea evenimentelor, adaugă el. “De aici și nevoia de recuperare și de examinare minuțioasă, dacă este posibil.”

ADVERTISEMENT
Tags: