News

Urmează alte epidemii în România după al doilea val de COVID-19? Avertismentul medicilor: “E destul de probabil!”

27.06.2020 | 14:07
Urmeaza alte epidemii in Romania dupa al doilea val de COVID19 Avertismentul medicilor E destul de probabil
ADVERTISEMENT

Al doilea val de infecții cu noul coronavirus este unul dintre subiectele aprig dezbătute la nivel global. Mulți specialiști consideră că vom avea un nou val de infectări în toamnă, însă alții susțin contrariul. Cert este că, după o perioadă de scădere, numărul de infecții din România este în creștere, joi fiind înregistrat un record al ultimelor două luni: 460 de noi cazuri. 

FANATIK a stat de vorbă cu trei cadre medicale despre subiectul posibilului val doi de infecții. Ca la orice dezbatere părerile lor au fost împărțite, iar unii dintre ei au avansat teorii și mai îngrijorătoare decât un al doilea val de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Vasile Astărăstoae este fostul președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași. El consideră că dacă va veni al doilea val în România, intensitatea lui va fi mai scăzută:

Dezbatere despre val doi al pandemiei de coronavirus în România! “Chiar dacă va veni al doilea val, el va avea o intensitate mult mai mică decât primul”

“Există două posibilități. Prima: așa cum s-a întâmplat la pandemia de SARS, să nu mai vină al doilea val și o posibilitate ca al doilea val să vină începând cu luna octombrie-noiembrie. La cea de-a doua posibilitate, chiar dacă va veni al doilea val, el va avea o intensitate mult mai mică decât primul pentru că o serie de persoane au făcut deja imunitate.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă este o imunitate de scurtă durată, ea va proteja, iar virusul va avea o circulație mult mai redusă. Oricum, trebuie să ne așteptăm și să ne obișnuim că vom trăi cu acest virus. El va rămâne în biotop și nu trebuie să închidem o țară pentru că a apărut un virus care dă o infecție respiratorie”, a spus prof. doctor Astărăstoae.

“Sunt încrezătoare că ţările europene au acum suficientă experiență ca să controleze acest lucru”

Liliana Cojan este paramedic și de când a început pandemia este în prima linie în lupta cu noul coronavirus la un spital din nordul Londrei. Liliana consideră că țările europene au o experiență suficientă încât să controleze valul doi:

ADVERTISEMENT

“Valul doi al unei pandemii este definit de ținerea sub control a primului val. În momentul de față singurii care pot spune că se confruntă cu așa ceva sunt Noua Zeelandă și Beijing. Sunt încrezătoare că ţările europene au acum suficientă experiență ca să controleze acest lucru”, a spus Liliana Cojan pentru FANATIK.

Florin Chirculescu este medic primar în chirurgie toracică la Spitalul Universitar și consideră că indiferent dacă va exista sau nu un al doilea val, statele trebuie să fie pregătite pentru combaterea atât a COVID-19, cât și a altor epidemii, care este posibil să apară. Iar țările pot fi mai bine pregătite lăsând epidemiologii să decidă:

ADVERTISEMENT

“Este destul de probabil să urmeze și alte epidemii, nu vorbesc de coronavirus, vorbesc de un virus mai mult sau mai puțin similar”

“În primul rând, vreau să fac o mică remarcă. La început vorbeau de un grafic în dromader. Dromaderul nu are decât o cocoașă. Este o comparație cam imbecilă, mereu m-a amuzat. Cu două cocoașe este doar cămila bactriană, nu dromaderul.

Trecând peste asta. Fiți atent. A existat boala denumită ciumă, care a început în secolul XIII când tătarii au aruncat, aici, la Marea Neagră, niște cadavre de ciumați peste ziduri și până la urmă ea s-a întins în toată Europa. Ciuma a fost foarte multă vreme în Euroa. Gripa, la fel. Iată, prima pandemie cunoscută a fost în 1918-1919. Nu mi-e foarte limpede ce înseamnă al doilea val.

Urmează și al treilea, al patrulea, al cincilea sau al șaselea? Nu știu cum să răspund la această treabă. Indiferent al câtelea val va fi sau nu va fi, legat de COVID-19 este un lucru care trebuie făcut în comunitatea științifică. Spun asta pentru că este destul de probabil să urmeze și alte epidemii, nu vorbesc de coronavirus, vorbesc de un virus mai mult sau mai puțin similar.

“În ceea ce ne privește, pe noi, pe români, ar trebui să redescoperim meseria numită epidemiolog”

Trebuie să dezvoltăm anumite elemente de know-how public pentru a putea să le facem față. În ceea ce ne privește, pe noi, pe români, ar trebui să redescoperim meseria numită epidemiolog și dacă am fi avut niște epidemiologi adevărați, nu mă refer la știința lor, spun că sunt insuficienți. Sunt 400, depinde câți au mai fost jucați în ultima vreme.

Nu uiți să mergi pe bicicletă, dar mergi mai prost. În momentul în care cineva desființa direcțiile sanitare unde era treaba lor, ei nu și-au mai văzut de epidemiologie pentru că nu au mai fost lăsați să își facă meseria, avem probleme.

Uitați-vă la zonele cu succes: Singapore, Hong Kong și Coreea. Epidemiologii au fost cei care au ținut maladia deoparte. Prin mijloace specifice, ceea ce este meseria lor. Așa cum un medic ca mine, care este medicul unui pacient, epidemiologul este medicul unei națiuni, unei comunități.

Poate unul dintre lucrurile care trebuie făcute de noi este să revitalizăm școala românească de epidemiologie, care a dat niște nume în timp, n-a fost chiar un fleac”, a explicat Florin Chirculescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT