News

Care sunt primarii care au atras companii de vârf și investiții în România. Anunţul USR

USR: „Cine sunt primarii care au atras companii de top în orașele din România”. Timișoara și Brașovul au devenit hub-uri industriale
16.04.2024 | 19:59
Care sunt primarii care au atras companii de varf si investitii in Romania Anuntul USR
USR spune că primarul Timișoarei, Diminic Fritz, și primarul Brașovului, Allen Coliban, au atras investiții masive
ADVERTISEMENT

Timișoara, sub conducerea primarului USR, Dominic Fritz, și Brașovul, sub conducerea primarului USR, Allen Coliban, au reușit, în ultimii ani, să atragă în aceste orașe companii de primă mână, ceea ce s-a tradus prin investiții masive și locuri de muncă, potrivit USR.

Timișoara și Brașov, hub-uri industriale

De când primarul USR al Timișoarei, Dominic Fritz, și-a preluat mandatul, șapte companii majore au făcut investiții în municipiu. Concret, este vorba de 350 de milioane de euro investiți și 3.000 de noi locuri de muncă pentru locuitorii Timișoarei, potrivit USR.

ADVERTISEMENT

„Nu mai puțin de șapte mari companii au decis să investească în Timișoara de la preluarea mandatului de către Dominic Fritz. Acestea au investit peste 350 de milioane de euro în noi afaceri și extinderi ale unor hub-uri care existau deja în oraș și au creat peste 3.000 de locuri de muncă pentru timișoreni”, arată USR.

În privința municipiului Brașov, atragerea unor astfel de companii a avut ca rezultat cea mai mare investiție făcută în ultimii șapte ani, de 40 de milioane de euro, pentru o uzină de componente electronice care va oferi 600 de noi locuri de muncă, arată USR.

ADVERTISEMENT

„Transparența administrativă, lipsa corupției, faptul că nu se mai dau plicuri pentru emiterea autorizațiilor necesare, deschiderea față de mediul de business sunt principalele motive pentru care marile companii aleg să investească în orașele administrate de primarii USR”, potrivit Uniunii Salvați România.

Timișoara, magnet pentru diverse companii

De la preluarea mandatului de către primarul Dominic Fritz, Timișoara a devenit un hub tehnologic, arată USR, prin investiții în diverse domenii realizate de companii de vârf. Porsche Engineering a deschis la Timișoara un centru de dezvoltare generală a vehiculelor, inclusiv dezvoltare generală de software, inginerie, testări. 200 de experți lucrează în acest centru.

ADVERTISEMENT

O altă companie, Draxlmaier, a ales Timișoara pentru dezvoltarea electromobilității, cu o uzină în care s-au investit 200 de milioane de euro, care va produce baterii pentru mașini electrice și oferă o mie de locuri de muncă.

Tot la Timișoara, gigantul suedez IKEA a deschis primul său magazin din vestul țării, primul din afara Capitalei, în care a investit peste 60 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Mobilitate verde

În privința mobilității verzi, unul din producătorii majori de biciclete din Germania, Corratec, a deschis o fabrică nouă unde lucrează 300 de angajați. Sport Mechanical Workshop, un alt producător de biciclete, a deschis la Timișoara cea mai mare fabrică de profil din Estul Europei, cu mai mult de 750 de angajați, o investiție de 30 de milioane de euro.

Compania germană ZF Friedrichshafen, deja prezentă în Timișoara, își va extinde hub-ul tehnologic și va face noi angajări. Compania este axată pe cercetare și dezvoltare în domeniul e-mobility. De asemenea, compania Linde Global Services (gaze industriale, soluții de inginerie) și-a mutat la Timișoara toate serviciile interne.

Cea mai mare investiție  din ultimii ani la Brașov

De la preluarea mandatului de către primarul Allen Coliban, Brașovul a devenit la rândul lui un centru pentru investiții majore, potrivit USR. Diehl Controls, companie germană de componente electronice, a investit în Brașov 40 de milioane de euro pentru ridicarea unei noi fabrici care va oferi 600 de noi locuri de muncă.

Alte locuri de muncă (100-150) vor fi dedicate, în cadrul investiției, domeniilor de cercetare-dezvoltare. Primarul Allen Coliban a semnat și un parteneriat pentru învățământ dual cu Diehl Controls, care se va transpune în practică prin construirea unui campus, o finanțare de 104 milioane de lei via PNRR fiind deja obținută.

„Până la sfârșitul anului 2027, Diehl Controls va produce la Brașov 12 milioane de sisteme electronice anual, inclusiv pentru pompe de căldură, precum și sisteme electronice standardizate IATF (International Automotive Task Force) pentru industria auto”, potrivit USR.

„Investiție ratată din cauza votului PSD-PNL”

USR precizează că o investiție într-un complex sportiv ce urma să fie ridicat de Fundația Țiriac (patinoar, săli de judo și de scrimă) nu a mai avut loc „din cauza votului PSD-PNL”. „Fundația ar fi urmat să cumpere terenul, să construiască baza sportivă și apoi să o ofere gratuit Primăriei, cu singura condiție ca tinerii și copiii Brașovului să aibă acces gratuit la aceste facilități.

Fundația Țiriac și-a retras finanțarea pentru construirea bazei sportive după ce consilierii PSD și PNL nu au votat aprobarea contractului de comodat prin care fundația se angaja să cedeze către Primărie, pentru 49 de ani, patinoarul pe care îl construia gratuit, iar administrația se angaja să asigure infrastructura rutieră de acces, precum și administrarea patinoarului.Generații întregi de copii din Brașov au pierdut astfel șansa de a beneficia de această bază sportivă, din cauza votului PSD-PNL”, mai arată USR.

Material susținut de USR

ADVERTISEMENT