News

USR sesisează DNA și Parchetul European împotriva lui Alexandru Rafila. Este vorba de contractul încheiat cu OMS

USR cere DNA și Parchetului European să ancheteze contractul încheiat de Alexandru Rafila cu OMS. „Și-a bătut joc de banii din PNRR”
02.04.2024 | 21:30
USR sesiseaza DNA si Parchetul European impotriva lui Alexandru Rafila Este vorba de contractul incheiat cu OMS
USR spune că Rafila a folosit „discreționar” fondurile UE alocate prin PNRR / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

USR a anunțat, marți, că deputatul Emanuel Ungureanu a sesizat DNA și Parchetul European în legătură cu un contract de consultanță de 20 de milioane de euro „încheiat de către ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în mod discreționar, din fondurile alocate de Uniunea Europeană prin PNRR”.

Consultanță în valoare de 20 de milioane de euro

„Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o sesizare oficială la Parchetul European și la Direcția Națională Anticorupție cu privire la contractul de consultanță, în valoare de 20 de milioane de euro, încheiat de către ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în mod discreționar, din fondurile alocate de Uniunea Europeană prin PNRR”, se arată într-un comunicat al USR.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor de la USR, acest contract semnat de Rafila cu „foștii săi colaboratori” de la OMS „ridică suspiciuni uriașe că a fost încheiat prin comiterea unor fapte de abuz în serviciu, delapidare și înșelăciune”.

Emanuel Ungureanu a spus că, pe baza acestui contract, încheiat de Alexandru Rafila și de „locotenentul” său Alexandru Rogobete (secretar de stat), s-au plătit 10 milioane de euro pentru servicii de consultanță.

ADVERTISEMENT

„Doar că există instituții în România – precum Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, Inspecția Sanitară de Stat, Parlamentul României sau Ministerul Sănătății – care au creat deja documente, legi, ordine de ministru, proceduri, care sunt dublate de obiectivele pe care ar trebui să le îndeplinească OMS prin contractul de consultanță”, se arată în comunicat.

USR: Rafila și-a bătut joc de banii PNRR

USR spune că Rafila ar fi cerut, prin contractul de consultanță cu OMS, „ca vechii colaboratori să-i transmită locațiile și căile de acces ale spitalelor din România, să construiască criterii de alocare a banilor către nevoile din sistemul sanitar, inclusiv prin Casa Națională de Asigurări”.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Emanuel Ungureanu, Alexandru Rafila „și-a bătut joc” de banii din PNRR, în condițiile în care sistemul sanitar din România are necesități stringente.

„E clar că Rafila și-a bătut joc de banii din PNRR dăruind, ca din propriul buzunar, 20 de milioane de euro către o instituție care ar fi trebuit, printre altele, să îi învețe pe cei din Ministerul Sănătății, până în semestrul IV al anului 2023, unde sunt căile de acces ale spitalelor din România”, potrivit lui Ungureanu, care este vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT

Suspiciuni de abuz în serviciu, delapidare și înșelăciune

În comunicatul USR se spune și de suspiciunea de dublă finanțare în contractul dintre Rafila și OMS. „Autoritatea Națională de Management al Calității a obținut un contract, tot din fonduri europene, prin care această instituție se obliga să construiască proceduri de evaluare și creștere a standardului calității actului medical în sistemul sanitar românesc”, potrivit comunicatului.

USR mai spune că procurorii Parchetului European ar trebui să ancheteze „suspiciunile de abuz în serviciu, delapidare și înșelăciune din contractul de consultanță încheiat de Rafila cu OMS”.

 

 

 

ADVERTISEMENT