News

Comisia Europeană a stabilit că ajutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air a fost ilegal. România trebuie să recupereze peste 33 de milioane de euro de la companie

Comisia Europeană cere României să recupereze de la Blue Air ajutorul de stat de 33,84 de milioane de euro. Ce arată investigația
16.02.2024 | 15:37
Comisia Europeana a stabilit ca ajutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air a fost ilegal Romania trebuie sa recupereze peste 33 de milioane de euro de la companie
CE: ajutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air, ilegal. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air a fost ilegal. Astfel, România trebuie să recupereze de la companie „ajutorul de stat incompatibil de 33,84 de milioane de euro”.

Comisia Europeană: Ajutorul guvernului Ludovic Orban pentru Blue Air a fost ilegal

Vorbim de măsurile de sprijin aprobate în august 2020, în timpul guvernării lui Ludovic Orban. În luna aprilie a anului trecut, Comisia Europeană a anunțat că investighează ceea ce a presupus planul de restructurare a companiei Blue Air.

ADVERTISEMENT

De asemenea, CE a verificat dacă măsurile de ajutor, care făceau parte din respectivul plan, au respectat normele Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat. Acum, Comisia Europană a informat că planul de restructurare era incompatibil cu normele.

„Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, aşadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

ADVERTISEMENT

România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de aproximativ 33,84 milioane euro (163,8 milioane lei)”, a transmis Comisia Europeană, potrivit news.ro.

Concluziile investigației CE

Compania aeriană a fost afectată de pandemia de COVID-19, însă Blue Air avea probleme financiare încă din 2019. În 2020, au fost aprobate de Comisie două măsuri pentru a ajuta compania. A fost vorba de 28 de milioane de euro, în urma daunelor provocate de pandemie și „o garanţie publică de aproximativ 33,84 milioane euro (163,8 milioane lei) aferentă unui împrumut de salvare, destinat să acopere parţial nevoile de lichidităţi ale Blue Air în următoarele şase luni”.

ADVERTISEMENT

„România s-a angajat să se asigure că garanția publică aferentă împrumutului pentru salvare va înceta după șase luni sau că va comunica Comisiei fie un plan de lichidare, fie un plan cuprinzător de restructurare a Blue Air în vederea evaluării ajutorului de stat”, spunea Comisia Europeană.

Planul de restructurare a fost comunicat în aprilie 2021, ulterior fiind actualizat în mai multe rânduri. Compania Blue Air și-a suspendat activitatea în septembrie 2022. În cele din urmă, România a restituit împrumutul, în noiembrie 2022 și a preluat o participaţie de 75% în companie.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a stabilit că planul de restrucurare a Blue Air nu a fost „fezabil, coerent şi suficient de amplu pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene într-un termen rezonabil şi fără să denatureze în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică”.

 

ADVERTISEMENT