Fotbal international

Va fi oprită Juventus în cursa pentru al nouălea titlu consecutiv? Patru elemente ce o fac pe Inter pretendentă serioasă la “Scudetto”

06.10.2019 | 17:02
Va fi oprita Juventus in cursa pentru al noualea titlu consecutiv Patru elemente ce o fac pe Inter pretendenta serioasa la Scudetto
ADVERTISEMENT

Inter și Juventus dispută primul Derby d’Italia din această stagiune. Gazdele de duminică par a fi principala contracandidată la titlu pentru piemontezi, după ce au un început perfect de sezon, cu 18 puncte din tot atâtea posibile în șase etape, cu două mai multe decât Juventus, care a înregistrat un egal cu Fiorentina. După opt sezoane în care și-a adjudecat “Scudetto” fără prea mari probleme, excepție făcând sezonul 2017 – 2018, când Napoli a opus o rezistență ceva mai serioasă, Juventus pare a avea o rivală puternică în Inter, având în vedere întăririle din vară reușite de “nero-azzuri”.

Antonio Conte, principalul punct forte al lui Inter

Inter a reînceput reconstrucția din vară pornind chiar de la banca tehnică. După un an în care a stat în afara activității competiționale, după despărțirea de Chelsea, Antonio Conte a semnat cu formația din Milano. Antrenorul italian pare a fi principalul argument al celor de la Inter în lupta pentru supremația din Serie A cu Juventus, care l-a numit pe Maurizio Sarri pe banca tehnică în această vară, după plecarea lui Max Allegri.

ADVERTISEMENT

În lupta cu Sarri, Antonio Conte are de partea sa trofeele cucerite în carieră. Chiar pe banca celor de la Juventus, unde a stat între 2011 și 2014, Conte a cucerit de trei ori Il Scudetto, în toate cele trei stagiuni, și are în palmares și o Supercupă, în 2013, spre deosebire de Maurizio Sarri, care nu a cucerit niciun trofeu în Italia, unde a antrenat la nivel de primă ligă la Empoli, Napoli și acum Juventus.

Nu doar Juventus este echipa pe care cei doi au în comun în CV. Sarri și Conte au antrenat și în Premier League, la Chelsea, iar palmaresul din Anglia indică un plus tot în dreptul actualului tehnician de la Inter. Primul și singurul trofeu câștigat de Maurizio Sarri a fost Europa League cu echipa londoneză în sezonul trecut. Spre deosebire de omologul de la Juventus, Antonio Conte a câștigat cu Chelsea trofeul Premier League, în chiar primul sezon în fotbalul britanic, dar are în palmares și o Cupă a Angliei, în a doua și ultima stagiune la echipa din Londra.

ADVERTISEMENT
Antonio Conte este antrenorul celor de la Inter din această vară. Sursă Foto: Hepta
Antonio Conte este antrenorul celor de la Inter din această vară. Sursă Foto: Hepta

Situația vârfului de atac

Cea mai costisitoare achiziție a celor de la Inter în perioada de mercato din vară a fost vârful Romelu Lukaku, pe care milanezii au plătit peste 60.000.000 de euro. Belgianul l-a înlocuit pe Mauro Icardi, nedorit de Conte, iar începutul în Serie A nu a fost deloc rău. Lukaku a bifat șase prezențe în noul sezon din Italia, reușind să puncteze de ori.

Spre deosebire de situațiile de la Manchester United sau Everton, Romelu Lukaku nu joacă ca unic vârf în echipa lui Inter, dar Antonio Conte a reușit să formeze un cuplu Lukaku – Lautaro Martinez, ce poate pune în pericol majoritatea apărărilor din Serie A.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Maurizio Sarri s-a bazat în acest început de sezon pe Gonzalo Higuain ca atacant central, Cristiano Ronaldo fiind trecut în banda stângă. Decizia nu este o surpriză având în vedere că cei doi au colaborat atât la Napoli, cât și la Chelsea în returul stagiunii trecute, dar Pipita nu a dat randamentul scontat în primele șase etape. Higuain a bifat cinci meciuri de la revenirea la Juve, reușind un singur gol, chiar împotriva fostei sale echipe Napoli.

Entuziasmul lui Inter versus experiența din tabăra lui Juventus

Odată cu venirea lui Antonio Conte, Inter a trecut la formula preferată a tehnicianului, 3-5-2. Dacă linia defensivă este formată din jucători experimenați, precum Samir Handanovic, Diego Godin sau Stefan de Vrij, în mijlocul și în atacul nerro-azur apar jucători tineri, cu mare foame de trofee, precum Stefano Sensi, 24 de ani, venit în această vară de la Sassuolo, Nicolla Barella, 22 de ani, transferat în ultima perioadă de transferuri de la Cagliari, Valentino Lazaro, 23 de ani, sau Lautaro Martinez, 22 de ani.

ADVERTISEMENT

Dacă Inter se bazeză pe jucători cu foame de rezultate, majoritatea neavând trofee cucerite în carieră, Juventus are în alcătuirea lotului fotbaliști obișnuiți cu marea performanță. Evident, cel mai laureat jucător al lui Maurizio Sarri este Cristiano Ronaldo, care a câștigat, printre altele, cinci Ligi ale Campionilor și EURO 2016 cu echipa națională, dar în formația lui Juventus se regăsesc și Miralem Pjanic, cu trei titluri în Serie A în palmares, Sami Khedira, campion mondial în 2014 cu Germania și câștigător al Ligii Campionilor în același an, Paulo Dybala, ce a cucerit, printre altele, de patru ori titlul în Italia, sau Gonzalo Higuan, cel care a câștigat Cupa și Campionatul atât în Spania, cât și în Italia, și și-a trecut în palmares și trofeul Europa League cu Chelsea.

Inter a obținut maxim de puncte după primele șase runde din Serie A. Sursă Foto: Hepta
Inter a obținut maxim de puncte după primele șase runde din Serie A. Sursă Foto: Hepta

Avantajul lui Inter față de Napoli, ultima echipă ce i-a pus probleme lui Juventus

Ultima echipă care a părut că poate opri seria lui Juventus, care a ajuns în prezent la opt titluri în Serie A consecutiv, a fost Napoli, în stagiunea 2017 – 2018. Napoletanii au mers cap la cap cu piemontezii până în ultimele runde și au părut că au avantaj după ce a bătut pe Juventus cu 1-0 în etapa 34. Totuși, ceva s-a întâmplat în echipa lui Napoli în următoarele două etape, când formația condusă atunci de Maurizio Sarri a pierdut cu Fiorentina, scor 3-0, și a remizat cu Torino, 1-1. Juventus a profitat de pașii greșiți făcuți de Napoli și au câștigat titlul cu patru puncte avans.

Totuși, față de acea echipă a lui Napoli, Interul din aceată stagiune pare că are câteva plusuri. Evident, ca și în cazul comparației cu Juventus, Antonio Conte pare a fi atuul cel mai important al echipei din Milano, dar transferul lui Diego Godin poate consitui, de asemenea, un avantaj. În urmă cu două sezoane, defensiva lui Napoli era formată, de cele mai multe ori, din Hysaj, Raul Albiol, Koulibaly și Ghoulam, jucători care nu aveau experiența luptelor de anduranță ce apar de-a lungul celor 38 de etape. Spre deosebire de aceștia, Interul lui Conte îl are în apărare pe Diego Godin, fundaș central cu o experiență imensă în fotbalul de cel mai înalt nivel. Un alt imens avantaj al uruguayanului în reprezintă titlul câștigat cu Atletico Madrid în 2014, devansând coloșii Barcelona și Real Madrid.

ADVERTISEMENT