News

Va începe să curgă cu amenzi pentru șoferii auto. Iohannis a promulgat legea privind instalarea camerelor video pe drumurile naționale

Președintele Iohannis a promulgat joi legea care stabilește noi măsuri pentru eficientizarea monitorizării traficului rutier
29.12.2022 | 17:30
Va incepe sa curga cu amenzi pentru soferii auto Iohannis a promulgat legea privind instalarea camerelor video pe drumurile nationale
Radarele fixe revin pe șoselele din România. Sursa foto: Facebook/ Poliția Română
ADVERTISEMENT

Noua lege care va intra în vigoare va monitoriza traficul rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat și, mult mai important, reglementează și condițiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.

Sistem integrat de monitorizare pe drumurile publice

Concret, actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, un sistem complementar sistemelor inteligente de transport.

ADVERTISEMENT

„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, se arată în textul actului normativ.

Astfel, sistemul e-SIGUR va semnala depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum, încălcarea interdicţiei sau restricţiei de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului sau conducerea pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit legiuitorului, prin acest sistem poate fi identificat și comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Va începe să curgă cu amenzi pentru șoferii auto

Sistemul va colecta date de la centrele de monitorizare a traficului pe drumurile publice și de a alerta autoritățile în cazul în care constată încălcări ale regulilor de circulație. Mai mult, imaginile vor putea fi folosite în cadrul proceselor atât de des întâlnite de contestare a amenzilor rutiere.

ADVERTISEMENT

„Acest sistem va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară”, se arată în expunerea de motive a legii promulgate.

Mai mult, textul de lege stabilește clar că Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale „se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronică”.

ADVERTISEMENT

Fostul șef al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, Lucian Diniţă, a declarat pentru „Adevărul” că în momentul în care această lege va intra în vigoare va începe să curgă cu amenzi pentru conducătorii auto. „Dacă se aprobă acest proiect, încep să curgă amenzile, și sunt sigur că şi trecerile pe roşu, viteza excesivă, agresivitatea la volan, contravenţiile în trafic, în general, se vor împuţina rapid”, a susținut acesta.

Trebuie subliniat că potrivit legii locurile în care vor fi plasate camerele video și radarele fixe vor fi obligatoriu semnalizate cu ajutorul unui panou de informare.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Regina Întunericului a povestit la TV, cum comunică cu morții
Regina Întunericului a povestit la TV, cum comunică cu morții
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi