News

Va mai conta media din gimnaziu pentru admiterea la liceu? Sorin Cîmpeanu: ”Notele și-au pierdut foarte mult din relevanță”

Ministrul educației a făcut noi declarații despre admiterea la liceu. Sorin Cîmpeanu spune că media generală din gimnaziu ”mai degrabă să nu conteze.”
23.05.2022 | 14:27
Va mai conta media din gimnaziu pentru admiterea la liceu Sorin Cimpeanu Notele siau pierdut foarte mult din relevanta
Ce spune ministrul educației despre relevanța mediei din gimnaziu pentru admiterea la liceu. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Se pregătesc tot mai multe schimbări în sistemul de învățământ, atât legate de structură, cât și de evaluarea elevilor. Media generală din gimnaziu ar putea să nu mai conteze pentru admiterea la liceu, după ce Legea educației naționale va fi modificată.

Media generală din gimnaziu nu ar mai putea conta pentru admiterea la liceu

Ministrul educației susține ca un astfel de scenariu să fie luat în considerare, deoarece notele și-au pierdut din importanță. Întrebat dacă va conta media din clasele V-VIII pentru Evaluarea Națională, Sorin Cîmpeanu a afirmat că ”mai degrabă nu” ar trebui.

ADVERTISEMENT

”Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu (…)

Mai degrabă, nu. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii nu cred că este fair”, a spus demnitarul, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Cum vor fi subiectele din acest an, de la Evaluarea Națională

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre subiectele din acest an de la Evaluarea Națională. Sorin Cîmpeanu transmite că acestea, împreună cu cele de Bacalaureat vor fi ”perfect adaptate” condițiilor de pandemie în care au fost nevoiți să învețe elevii.

”Vom avea şi voinţa şi înţelepciunea necesară în concepţia subiectelor pentru aceste probe naţionale încât să nu fie elevii aceia care vor fi nevoiţi să plătească”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

Media totală din clasele V-VIII are o pondere de 20% pentru admiterea la liceu. Nota de la Evaluarea Națională are o pondere de 80%. De altfel, eliminarea mediei din gimnaziu s-a propus încă din mandatul Monicăi Anisie, la finalul lui 2019.  Însă, prim-ministrul de atunci, Ludovic Orban, a spus că orice modificare legată de examene trebuie făcută la început de ciclu.