News

Va reveni România la starea de urgență? Ce spune Klaus Iohannis

13.10.2020 | 20:03
Va reveni Romania la starea de urgenta Ce spune Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește pe zi ce trece și pune la grea încercare spitalele din întreaga țară, care au atins de zile întregi capacitatea maximă, inclusiv în secțiile de Terapie Intensivă.

Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.109 infectări și 68 de decese ale unor pacienți internați în unitățile medicale din Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Timiș, Tulcea, Ilfov și Municipiul București.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la ATI sunt internate în momentul de față 651 de persoane care se confruntă cu forme grave ale bolii, un nou record negativ înregistrat din 26 februarie, data declanșării epidemiei. Având în vedere că situația tinde să devină critică, se vehiculează tot mai des în spațiul public posibilitatea revenirii la starea de urgență.

Revenim la starea de urgență? Reacția președintelui Klaus Iohannis

Chestionat pe marginea subiectului, Klaus Iohannis a respins categoric această posibilitate, în ciuda faptului că răspândirea virusului pe teritoriul țării noastre este din ce în ce mai alertă, mai ales că populația se încăpățânează să respecte.

ADVERTISEMENT

Comparația cu alte țări e mai complicată, fiindcă nu există o definiție universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgență. Ceea ce declară alte state din zona noastră este mai degrabă similar cu ce se numește la noi starea de alertă, care permite instituirea cam tuturor restricțiilor și măsurilor necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie.

Exact din acest motiv s-a creat o lege specială pentru starea de alertă, și de când există această lege care a fost tergiversată la vremea respectivă în Parlament, guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei. Nu este nevoie acum de stare de urgență.

ADVERTISEMENT

Dacă, Doamne ferește, ajungem în situația să nu mai fie suficiente măsurile posibile prin legea care descrie starea de alertă și trebuie să impunem alte restricții pentru limitarea libertăților, atunci este de evaluat dacă se introduce local sau regional. Național nu cred că va fi cazul.

Ca ţară ne permitem să facem tot ce putem pentru sănătatea concetăţenilor noştri. E evident că nu putem să intrăm într-o logică să măsurăm vieţi contra firme. Aşa ceva e inadmisibil. Pe de altă parte, din motive de restricţii care au fost necesare la momentul respectiv şi din păcate sunt şi acum, firmele au dificultăţi.

ADVERTISEMENT

De aceea, Guvernul a venit cu sprijin pentru a stimula activitatea. Guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin, cu măsuri speciale sectoriale. Această pandemie ne costă scump.

E un fapt, dar împreună cu Guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea şi o grijă pronunţată pentru românii care se îmbolnăvesc, dar şi grijă pentru anumite sectoare ale economiei care unele sunt lovite grav de această pandemie. Practic trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultam şi pot să spun că în această situaţie Guvernul împreună cu mine ne-am mişcat bine”, a declarat Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT