News

Va trimite România trupe în Ucraina? Klaus Iohannis face primele precizări despre sprijinul Bucureștiului

Trupe din România pe teritoriul Ucrainei? Președintele Klaus Iohannis face primele precizări despre sprijinul Bucureștiului
12.03.2024 | 15:08
Va trimite Romania trupe in Ucraina Klaus Iohannis face primele precizari despre sprijinul Bucurestiului
Președintele Iohannis a spus că România sprijină Ucraina „în multe feluri” / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că România sprijină Ucraina dar că țara noastră nu va trimite trupe în această țară. Șeful statului a fost solicitat să comenteze declarațiile președintelui Franței, Emmanuel Macron, potrivit cărora nu este exclus ca aliații să trimită militari pe teritoriul ucrainean.

„Nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO”

La conferința de presă comună cu omologul său din Muntenegru, Jakov Milatovic, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă scenariul unei eventuale trimitere de trupe occidentale în Ucraina ar trebui discutat.

ADVERTISEMENT

„O posibilă trimitere de combatanți în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este Aliat NATO. În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea respectivă bilaterală”, a spus Iohannis.

România sprijină Ucraina „în multe feluri”

„România nu va trimite combatanți în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri și vom continua așa cum am făcut-o până acum. Am spus-o de multe ori, și îmi face plăcere să o repet: România este alături de Ucraina și de ucraineni și vom continua sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat șeful statului.

ADVERTISEMENT

Iohannis a mai declarat că, în ceea ce privește agenda de securitate,  România a salutat „măsurile ferme luate de Muntenegru, de la începutul războiului din Ucraina, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei, în special în ceea ce privește alinierea la deciziile Uniunii Europene în domeniul politicii externe și de securitate, inclusiv cu privire la sancțiuni”.

Șeful statului a mai spus că a avut discuții cu omologul său muntenegrean despre reconstrucția ucrainei și a reafirmat intenția țării noastre de a participa la acest proces, abordând și consecințele și impactul războiului asupra păcii și stabilității în regiunea noastră.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce privește Republica Moldova, am evidențiat eforturile autorităților de la Chișinău în combaterea efectelor războiului hibrid și am prezentat sprijinul consistent al României în domenii precum avansarea reformelor, întărirea rezilienței și procesul de integrare europeană”, a declarat Iohannis.

Influențele destabilizatoare ale Moscovei

„Am agreat totodată necesitatea dezvoltării unui dialog cât mai aprofundat pe tema securității în regiunea Balcanilor. Ca parteneri în cadrul NATO, am subliniat că este foarte important să construim un spațiu comun al rezilienței împotriva dezinformării și a campaniilor maligne lansate de Federația Rusă.

ADVERTISEMENT

L-am asigurat pe Președintele Milatović că România va continua să sprijine Muntenegru și celelalte state din Balcanii de Vest în eforturile lor de contracarare a influențelor destabilizatoare generate sau încurajate de Federația Rusă”, a precizat Iohannis.

Valuri mari făcute de Macron

În luna februarie a anului trecut, președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat angajamentul Parisului față de Ucraina, declarând că „înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei”.

În acest context, Macron a declarat că nu trebuie exclus scenariul trimiterii de trupe occidentale în Ucraina, recunoscând totuși că „nu există astăzi un consens pentru a trimite trupe pe teren într-o manieră oficială, asumată și aprobată”.

Chiar și așa, declarațiile președintelui Republicii au stârnit vii polemici la nivelul aliaților NATO și, firește, reacții din partea Moscovei, mai multe țări, inclusiv SUA, exprimându-și dezaprobarea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că trimiterea de trupe în Ucraina „nu ar fi în interesul” Occidentului, răspunzând astfel comentariilor președintelui francez Emmanuel Macron. „Nu este absolut deloc în interesul acestor țări. Ele trebuie să fie conștiente de acest lucru”, a avertizat Peskov.

În actualul context, declarația unui lider occidental că nu poate fi exclusă trimiterea de trupe terestre în Ucraina este un fapt extrem de rar, o declarație șoc și un mesaj direct pentru ruși.

ADVERTISEMENT