News

Vacanța elevilor, prelungită până pe 9 ianuarie? Petiția lansată de părinți, semnată de zeci de mii de persoane

Vacanța elevilor ar putea fi prelungită până pe 9 ianuarie. Părinții au lansat o petiție care a fost deja semnată de zeci de mii de persoane și intenționează să o trimită Ministerului Educației
20.12.2021 | 08:48
Vacanta elevilor prelungita pana pe 9 ianuarie Petitia lansata de parinti semnata de zeci de mii de persoane
ADVERTISEMENT

Veste bună pentru toți școlarii! Vacanța elevilor ar putea fi prelungită până pe 9 ianuarie. Părinții au lansat o petiție care a fost deja semnată de zeci de mii de persoane și intenționează să o trimită Ministerului Educației până de sărbători.

Vacanța elevilor, prelungită până pe 9 ianuarie?

Părinții din România consideră că vacanța copiilor lor este prea scurtă, așa că au inițiat o petiție, prin care cer Ministerului Educației extinderea vacanței de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toți elevii.

ADVERTISEMENT

Potrivit ultimului ordin de ministru, doar copiii din învățământul preșcolar și primar au vacanță până la data de 9 ianuarie. Ceilalți elevi, care sunt în învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal, stau acasă doar până la data de 2 ianuarie.

Dacă Ministerul Educației va lua în considerare această cerere a părinților, toți elevii vor avea vacanță de două săptămâni.

ADVERTISEMENT

Vezi petiția AICI.

De ce vor părinții vacanță mai mare pentru elevi

Părinții din România aduc în discuție Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de Organizația Națiunilor Unite, în anul 1989. Potrivit acesteia, fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber. Documentul mai prevede dreptul oricărui copil de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale.

În plus, conform părinților, sunt familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Prin urmare, vacanțele lor sunt diferite, ceea ce îngreunează planificarea activităților în familie.

ADVERTISEMENT

O altă motivație a părinților de a lansa această petiție este faptul că sfârșitul de semestru este dificil pentru elevi, deoarece este încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte și referate. O vacanță mai lungă ar fi benefică pentru copii, pentru a avea timp să se odihnească și să se recreeze, după o perioadă stresantă.

“Extinderea vacanței de iarnă pentru toți copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătățirea sănătății fizice și psihice.

ADVERTISEMENT

Există familii care și-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au și plătit avans) . Acordarea dreptului la vacanță unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja și le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiți deja, cât și zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul”, au mai precizat inițiatorii petiției.

Potrivit părinților, petiția pentru extinderea vacanței de iarnă va fi trimisă Ministerului Educației, împreună cu lista de semnături, până la data de 22 decembrie.

ADVERTISEMENT