News

Vacanțele în Bulgaria vor costa mai mult. Scumpirea carburanților a afectat și țara vecină

Pachetele turistice din Bulgaria se vor scumpi cu circa 10-20%, scumpire ce-i va afecta și pe mulți români pentru care țara vecină este o destinație ieftină și apropiată.
21.05.2022 | 16:40
Vacantele in Bulgaria vor costa mai mult Scumpirea carburantilor a afectat si tara vecina
Pachetele turistice în Bulgaria vor fi mai scumpe în această vară/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Operatorii bulgari de turism estimează să majorările de preț la carburanți și materii prime vor face ca pachetele turistice să se scumpească cu cel puțin 10%, dacă nu chiar 20%, scrie agenția Novinite, preluată de către Rador.

Rezervările făcute de către bulgari au crescut cu 30% față de perioada similară a anului trecut, însă incertitudinile economice au făcut ca aceste rezervări să fie făcute, în general, în ultimul moment.

ADVERTISEMENT

Combustibilii sunt un factor major, pentru că afectează preţul produsului hotelier, care are o pondere majoră în pachetele turistice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru biletele de avion.

În funcţie de destinaţie, companiile aeriene majorează întregul preţ al biletului de avion cu 20%, din cauza taxei pe combustibil. Toate consumabilele şi materiile prime au devenit mai scumpe, inclusiv forţa de muncă.

ADVERTISEMENT

Pentru turismul intern, sezonul de vară este mai bun decât anul trecut, dar mai puţin reuşit decât se aştepta la începutul anului. Există o activare faţă de 2021, dar nu este ceea ce se prefigura la începutul acestui an, înainte de izbucnirea războiului”, a declarat Dimitrina Goranova, președintele Asociației Tour-Operatorilor şi Agenţilor de Turism din Bulgaria.

Companiile bulgare din turism speră totuși ca sezonul să fie salvat de venirea într-un număr mai mare a turiștilor străini.

ADVERTISEMENT

Mai există o posibilitate de a atrage mai mulţi turişti străini, prin organizarea de tururi de informare prin care tour-operatori străini, jurnalişti, bloggeri să prezinte informaţii privind condiţiile de odihnă de aici. Cred că este timpul ca Ministerul Turismului să-şi intre în rol”, a mai spus Goranova.