News

Noi speranțe pentru persoanele cu Alzheimer. A început testarea pe oameni a primului vaccin nazal împotriva bolii

Un spital din Boston a demarat un studiu clinic la scară redusă pentru a determina eficacitatea și siguranța vaccinului care vizează prevenirea și încetinirea evoluției bolii Alzheimer.
18.11.2021 | 15:42
Noi sperante pentru persoanele cu Alzheimer A inceput testarea pe oameni a primului vaccin nazal impotriva bolii
Vaccinul vizează prevenirea și încetinirea evoluției bolii Alzheimer Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Brigham and Women’s Hospital a anunțat demararea micului studiu clinic de fază I după aproape 20 de ani de cercetare condusă de doctorul Howard L. Weiner, codirector al Centrului Ann Romney pentru Boli Neurologice din spital.

Un studiu clinic de fază I este conceput pentru a stabili siguranța și dozajul pentru un potențial nou medicament. Dacă merge bine, va fi nevoie de un test mult mai amplu pentru a-i testa eficacitatea.

ADVERTISEMENT

A început testarea pe oameni a primului vaccin spray nazal împotriva bolii Alzheimer

Studiul va include 16 participanți cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani, toți cu boala Alzheimer simptomatică timpurie, dar în general sănătoși.

Aceștia vor primi două doze de vaccin la o săptămână distanță, a precizat spitalul într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Vaccinul folosește o substanță numită Protollin, care stimulează sistemul imunitar. „Protollinul este conceput pentru a activa celulele albe localizate în ganglionii limfatici de pe părțile laterale și din spatele gâtului, pentru a migra către creier și pentru a declanșa eliminarea plăcilor de beta amiloid – unul dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer (AD)”, se precizează în comunicatul spitalului, care subliniază că Protollin s-a dovedit a fi sigur în alte vaccinuri.

„Lansarea primului studiu uman al unui vaccin nazal pentru boala Alzheimer este o piatră de hotar remarcabilă”, a declarat dr. Weiner.

ADVERTISEMENT

„În ultimele două decenii, am adunat dovezi preclinice care sugerează potențialul acestui vaccin nazal pentru AD.

Dacă studiile clinice pe oameni arată că vaccinul este sigur și eficient, acesta ar putea reprezenta un tratament netoxic pentru persoanele cu Alzheimer și ar putea fi, de asemenea, administrat devreme pentru a ajuta la prevenirea bolii Alzheimer la persoanele cu risc.”

ADVERTISEMENT

Cercetătorii spun că urmăresc în cadrul studiului „să determine siguranța și tolerabilitatea vaccinului nazal”  și să observe modul în care Protollin afectează răspunsul imunitar al participanților, inclusiv modul în care le afectează celulele albe din sânge.

„Sistemul imunitar joacă un rol foarte important în toate bolile neurologice”, a adăugat Weiner. „Și este incitant că, după 20 de ani de muncă preclinică, putem în sfârșit să facem un pas cheie înainte spre traducerea clinică și să realizăm acest prim studiu pe om.”

„Cercetarea în acest domeniu ne-a deschis calea pentru a urmări o cale cu totul nouă pentru a trata potențial nu numai AD, ci și alte boli neurodegenerative”, a spus dr. Tanuja Chitnis, profesor de neurologie la Brigham and Women’s Hospital și cercetător principal al studiului clinic.

I-Mab Biopharma și Jiangsu Nhwa Pharmaceutical sunt responsabile pentru dezvoltarea, fabricarea și comercializarea Protollin.

Cercetătorii medicali din întreaga lume lucrează de ani de zile pentru a dezvolta noi medicamente care să trateze sau să încetinească boala Alzheimer, cea mai frecventă cauză a demenței.

Puține opțiuni pentru bolnavii de Alzheimer

Dar multe dintre medicamentele experimentale care păreau odată promițătoare în studiile timpurii nu au avut rezultate, lăsând pacienților și familiilor lor puține opțiuni bune de tratament.

În iunie, FDA a aprobat primul medicament nou pentru Alzheimer în ultimii 20 de ani, Aduhelm de la Biogen.

Cu toate acestea, decizia a stârnit controverse în urma avertismentelor de la consilieri independenți că medicamentul mult dezbătut nu s-a dovedit a ajuta la încetinirea bolii care distruge creierul și prezintă riscul de reacții adverse grave.

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament.

Simptomele se dezvoltă în general treptat și se agravează în timp, devenind suficient de severe pentru a interfera cu activitățile zilnice.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive, care devine suficient de severă pentru a afecta semnificativ activitățile cotidiene și scăzand abilitatea persoanei de a funcționa independent.

Boala Alzheimer este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de demență.

300.000 de români trăiesc cu un diagnostic de Alzheimer, mult peste media europeană, deși rata de diagnosticare a acestuia este scăzută, undeva între 10 și 15%.

În întreaga lume, există peste 50 de milioane de bolnavi care suferă de demență, majoritatea sub forma bolii Alzheimer.

Potrivit unui studiu realizat de către Institutul de Metrică și Evaluare a Sănătății(IHME), boala Alzheimer a ajuns, în 2019, a șasea cauză de deces în rândul adulților români.

În 2009, boala se afla pe locul al nouălea, înregistrând astfel, în decursul a zece ani, cea mai mare creștere în rândul cauzelor de deces în România.

ADVERTISEMENT