News

Cum se aplică vaccinarea obligatorie, acolo unde a fost impusă prin lege! Ce pățesc cei care refuză imunizarea

Cum se aplică vaccinarea obligatorie, acolo unde a fost impusă prin lege! Ce pățesc cei care refuză imunizarea și ce decizii de ultimă oră au luat mai multe state
10.01.2022 | 12:35
Cum se aplica vaccinarea obligatorie acolo unde a fost impusa prin lege Ce patesc cei care refuza imunizarea
Cum se aplică vaccinarea obligatorie, acolo unde a fost impusă prin lege imunizarea! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare în România și-a păstrat ritmul în ultima perioadă și valul 5 al coronavirusului nu a venit și cu o creștere a numărului de imunizări. Mai mult decât atât, ministrul sănătății, Alexandru Rafila a ținut să transmită că vaccinarea nu va fi obligatorie în țara noastră.

Social democratul crede că nu este potrivit acest lucru, mai ales în România, un stat în care, a mai zis Rafila, trebuie lucrat mai degrabă pe partea de informare.

ADVERTISEMENT

Cum se aplică vaccinarea obligatorie, acolo unde a aceasta fost impusă prin lege!

De asemenea, Rafila consideră că vaccinarea a venit cu un efect favorabil asupra persoanelor infectate cu noul coronavirus. Ministrul Sănătății recomanda imunizarea mai ales persoanelor aflate în categorii de risc.

Cu toate acestea, Alexandru Rafila, nu a exclus ca vaccinarea anuală împotriva COVID să fie recomandată, precizând însă o condiţie importantă şi anume să existe un vaccin eficient pentru tulpina care circulă în momentul respectiv.

ADVERTISEMENT

Dacă în România nu se pune problema imunizării în mod obligatoriu, alte state au luat deja decizia. Astfel, pe măsură ce cazurile de COVID-19 cresc în Europa, unele țări au încercat să se pună la adăpost. Au făcut-o inițial prin carantină, apoi au trecut la lockdown total, însă răspunsul nu a fost pe placul autorităților.

Drept pentru care mai multe țări iau în considerare vaccinarea obligatorie. Chiar în decembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o discuție UE pe această temă.

ADVERTISEMENT

Cert este că Austria a devenit prima țară care va introduce imunizarea obligatorie. O va face începând cu 1 februarie. Mișcarea vine la câteva zile după ce s-a încercat o carantină a nevaccinaților, apoi chiar una națională.

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a transmis că este singura modalitate de a ieși dintr-un cerc vicios de valuri ale COVID-19

ADVERTISEMENT

Ce pățesc cei care refuză imunizarea

Grecia va începe să amendeze persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care nu se vaccinează. Nu mai puțin de 100 de euro pe lună trebuie să plătească aceștia dacă nu se imunizează până la 15 ianuarie.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a apărat măsura spunând că grupul mai în vârstă reprezintă nu mai puțin de 90% din decesele cauzate de virus.

Vă readucem aminte că, încă din luna septembrie a anului trecut, Grecia a cerut ca lucrătorii din domeniul sănătății atât de la stat, cât și de la privat să fie vaccinați. De asemenea, elenii au înăsprit restricțiile pentru cei nevaccinați.

Și în cazul Italiei discutăm despre amenzi. Autoritățile de la Roma au transmis că după data de 5 ianuarie persoanele trecute de 50 de ani trebuie să se imunizeze. În caz contrar vor suporta rigorile legii.

În aprilie anul trecut, Italia a devenit una dintre primele țări care a impus vaccinarea profesioniștilor din domeniul sănătății într-un efort de a-i proteja atât pe ei, cât și pe pacienți. Ulterior, decizia a fost extinsă la profesori, militari, poliție și pompieri.

De asemenea, din această săptămână, personalul universitar a fost adăugat pe lista profesiilor pentru care vaccinarea este obligatorie.

Ce decizii de ultimă oră au luat mai multe state europene în privința vaccinării

Deputații germani sunt așteptați să voteze pentru ca vaccinarea să devină obligatorie în această țară. Noul cancelar, Olaf Scholz a transmis că va avea loc un scrutin în Bundestag și că speră și crede că parlamentarii vor opta în favoarea imunizării.

Nu toată lumea este de acord și co-liderul Verzilor, Robert Habeck, cel care ar putea ocupa chiar funcția de vice-cancelar în noul guvern, a declarat că „vaccinarea obligatorie ar fi o încălcare de anvergură asupra libertății individului. Dar protejează viața și, în cele din urmă, libertatea societății”

Și Angela Merkel, cea care a declarat anterior că vaccinarea nu va fi obligatorie, a ținut să explice luna trecută că, dacă ar fi membră în Bundestag, ar vota fără să stea pe gânduri în favoarea vaccinării obligatorii.

Din septembrie, Franța a cerut ca cei din domeniul sănătății și îngrijirii, pompierii și lucrătorii din transport să fie vaccinați. Persoanele care intră în contact cu publicul trebuie să aibă un permis de sănătate pentru a merge la muncă, un document care să demonstreze că sunt vaccinate sau recuperate după COVID-19. Sau pe cheltuiala lor să arate un rezultat negativ la testul PCR.

Ministrul Sănătății din Hexagon, Olivier Véran a ținut să explice că vaccinarea obligatorie nu este o alegere pe care Franța să o facă, mai ales că ar fi mai dificil de aplicat pentru adulți decât este în prezent pentru copii.

În Marea Britanie, vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale de la 1 aprilie. Cu toate acestea, secretarul de stat pentru sănătate, Sajid Javid a spus că nu crede că Regatul va trece vreodată la imunizare obligatorie pentru toate categoriile.

Ce se întâmplă în țările nordice

Un purtător de cuvânt al ministrului suedez al sănătății a declarat că guvernul nu intenționează să introducă vaccinarea obligatorie.

„Păstrarea vaccinărilor voluntare, construirea încrederii și ajutarea cetățenilor să ia decizii informate s-a dovedit a fi de succes în atingerea unor rate ridicate de vaccinare în Suedia”, a explicat oficialul.

De la 1 decembrie, Suedia a impus un permis COVID-19 pentru intrarea la evenimentele publice indoor cu peste 100 de persoane. Documentul atestă că titularul a fost complet vaccinat, testat negativ pentru virus sau recuperat după boală.

În Danemarca, premierul Mette Frederiksen a declarat că „și-ar dori foarte mult să fie persoana care ia decizia, dar, deocamdată nu se pune problema”.

Danemarca a emis un permis COVID-19 care necesită vaccinare, recuperare sau un test negativ pentru aproape toate facilitățile, inclusiv restaurante, cinematografe sau coafor.

Ce fac țările de pe lângă România

Nu există vaccinare obligatorie în Bulgaria pentru categorii profesionale sau anumite grupe de vârstă, dar vecinii noștri au lansat, totuși, un permis de sănătate la sfârșitul lunii octombrie.

Acesta presupune un test COVID-19, certificat de vaccinare sau de recuperare pentru a putea merge la restaurante, cinematografe, concerte, săli de sport și alte locuri publice.

Vaccinarea este obligatorie în Ungaria pentru toți cei care prestează în domeniul sănătății, dar și pentru profesorii din școlile de stat și persoanele care lucrează în instituțiile de stat.

Deocamdată, Executivul de la Budapesta a transmis că toate companiile private au voie să decidă dacă lucrătorii lor trebuie sau nu vaccinați. Cu toate acestea, oficialii maghiari, printre care și premierul Viktor Orban, i-au îndemnat pe oameni să se vaccineze cât mai curând posibil.

ADVERTISEMENT