News

Vaccinarea anti-Covid-19 la domiciliu, aprobată de Guvern. Sumele pe care le primesc medicii pentru inoculare

Guvernul României a aprobat, miercuri, vaccinarea anti-Covid-19 la domiciliu. S-au stabilit și sumele pe care le primesc medicii.
25.08.2021 | 14:49
Vaccinarea antiCovid19 la domiciliu aprobata de Guvern Sumele pe care le primesc medicii pentru inoculare
ADVERTISEMENT

În ședința de miercuri, 25 august, Guvernul a aprobat ordonanţa care reglementează vaccinarea împotriva COVID-19 de către medicii de familie la domiciliul persoanei, precum şi activitatea de vaccinare în ambulatoriile de specialitate.

Guvernul a aprobat vaccinarea anti-Covid-19 la domiciliu. Ce sume primesc medicii

Actul normativ adoptat prevede ca pentru activitatea de administrare a serului de către medicii de familie la domiciliul persoanei, validată ca serviciu de vaccinare în Registrul electronic naţional de vaccinare, potrivit schemei complete de vaccinare, tariful este de 60 de lei/inoculare.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește administrarea vaccinului de către medicii de specialitate în cadrul ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv ambulatoriul integrat al spitalelor, tariful este de 40 de lei/inoculare.

Tarifele amintite mai sus includ şi consultația medicală, precum şi raportarea şi monitorizarea reacţiilor adverse postvaccinale, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

”Am creat cadrul legal pentru ca un număr semnificativ de persoane să poată fi imunizate de către medicul de familie la domiciliu. Este o măsură ce are drept scop stimularea vaccinării și protecția cu precădere a persoanelor vârstnice, nedeplasabile sau mai greu deplasabile.

Pentru vaccinarea la domiciliu, am crescut tariful cu 50%, la 60 de lei/inoculare, de la 40 de lei/inoculare cât este la cabinet, diferență menită să acopere cheltuielile de deplasare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice poate începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a proteja mai bine acele persoane care au şi cel mai mare risc de a se îmbolnăvi şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Acest proces de imunizare la domiciliu va fi în vigoare până la data de 31 martie 2022, termen până la care a fost prelungită și activitatea de administrare a vaccinului de către medicii de familie în cabinetele proprii pentru persoanele înscrise pe lista proprie, pentru cele care nu au un medic de familie sau pentru care medicul de familie nu asigură aceste servicii.

ADVERTISEMENT

Câte persoane s-au vaccinat anti-Covid-19 în România

Din 27 decembrie 2020, de la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, au fost administrate 9.694.090 de doze pentru 5.197.165 persoane, dintre care 5.075.202 au primit schema completă.

Un număr de 13.409 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 9.323 reprezintă prima doză, iar 4.086 doza a doua, potrivit unei informări transmise, marţi, de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV). În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate trei reacţii adverse, toate fiind de tip general.

De la debutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 16.977 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 1.809 de tip local şi 15.168 de tip general.

ADVERTISEMENT