News

Vaccinarea anti-Covid, în impas? Autoritățile au solicitat doar 2,6 milioane de doze. Inițial s-au cerut peste 7 milioane

Autoritățile au solicitat doar 2,6 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care au fost cerute peste șapte milioane inițial.
15.06.2021 | 15:43
Vaccinarea antiCovid in impas Autoritatile au solicitat doar 26 milioane de doze Initial sau cerut peste 7 milioane
ADVERTISEMENT

Autoritățile române au anunțat că, din cauza faptului că procesul de vaccinare a îngreunat, a fost nevoie să renunțe la o mulțime de doze de vaccin ce aveau ca destinație țara noastră.

Vaccinarea anti-Covid, în impas? Câte doze trebuia să primească România, de fapt

Astfel, anunțul arată că s-a făcut o solicitare pentru doar 2,6 milioane de doze de vaccin, în condițiile în care inițial se discuta despre o cifră de peste șapte milioane de doze de vaccin.

ADVERTISEMENT

Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că a fost cerută suspendarea a 4,5 milioane de doze de vaccin, aceasta fiind diferența între cifra inițială cerută și cea actualizată.

Acest lucru a fost cerut și pentru că există posibilitatea ca vaccinurile să expire în spațiul în care sunt depozitate, mai ales pentru că, până în acest moment, s-a utilizat doar 60% din cantitatea de vaccinuri sosite în țară.

ADVERTISEMENT

Câte doze de vaccin se vor primi în iunie, în funcție de furnizor

Mai mult, secretarul de stat a precizat și care sunt cifrele actualizate de vaccinuri care vor sosi în țara noastră, după ce s-a făcut suspendare. Astfel, vor ajunge în țara noastră:

  • 1.928.160 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech
  • 128.400 de doze de vaccin Moderna
  • 167.200 de doze de vaccin AstraZeneca
  • Johnson & Johnson nu se suspendă
ADVERTISEMENT

„Pentru dozele de vaccin produse de BioNTech-Pfizer, pentru luna iunie, trebuia să primim un total de 4.366.444 de doze de vaccin, însă ca urmare a solicitării de a le ține în hold pentru o perioadă vom primi 1.928.160 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Pentru Moderna, trebuia să primim 835.200. Pentru perioada următoare, am suspendat câteva tranșe, astfel că vom avea livrări de 128.400. Pentru AstraZeneca, vom primi 167.200 de doze pentru luna iunie.

ADVERTISEMENT

Pentru vaccinul produs de Johnson & Johnson nu se suspendă doze și tranșele săptămânale – acestea vor fi desfășurate după cum au fost anunțate”, a transmis Andrei Baciu.

Câte doze de vaccin trebuiau să ajungă în țară

Cifrele inițiale arătau că în țara noastră urmau să fie livrate nu mai puțin de șapte milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, însă vor fi livrate circa 2,6 milioane, conform unui anunț al autorităților.

„În total, trebuiau să fie livrate în luna iunie 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un management eficient al stocurilor existente vor fi livrate 2.635.680 de doze de vaccin”, a mai informat secretarul de stat Andrei Baciu.

ADVERTISEMENT