News

Când va începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani. Guvernul încă nu are un răspuns clar. Ce anunț face CNCAV

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat când va începe imunizarea copiilor de 5-11 ani.
07.01.2022 | 10:35
Cand va incepe vaccinarea copiilor de 511 ani Guvernul inca nu are un raspuns clar Ce anunt face CNCAV
ADVERTISEMENT

Vaccinarea copiilor din România cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani ar putea începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, imediat după sosirea dozelor de vaccin, au anunțat reprezentanții CNCAV.

Despre acest subiect, reprezentanții Guvernului spun că în aceste zile se semnează contractul de achiziție cu producătorul vaccinului destinat imunizării, asta după ce anul trecut nu a existat prevedere bugetară.

ADVERTISEMENT

CNCAV anunță când ar putea începe vaccinarea anti-Covid a copiilor din categoria 5 – 11 ani

Într-un comunicat emis joi, 6 ianuarie, Comitetul de coordonare a vaccinării anunță că imunizarea copiilor din grupa 5-11 ani va începe după recepționarea dozelor necesare, cel mai probabil în a doua jumătate a lunii ianuarie.

Spre deosebire de adulți, pentru vaccinarea copiilor va fi folosită o doză mai mică.

”La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty (Pfizer) este mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg). Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile. Vaccinarea se poate efectua atât în centrele de vaccinare stabilite, cât și în cabinetele medicilor de familie”, a transmis CNCAV.
Ioan

ADVERTISEMENT

Conform celor de la RO Vaccinare, platforma de programare a fost actualizată de către STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale și se vor putea efectua programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, după ce vaccinul va fi disponibil în România, scrie News.ro.

”Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani va începe în România după recepționarea dozelor necesare. Estimăm să primim aceste doze în a doua jumătate a acestei luni”, a mai transmis CNCAV.

ADVERTISEMENT

Ce spune Guvernul despre întârzierea campaniei de vaccinare a copiilor

Reprezentanții Guvernului spun că lipsa fondurilor de la buget a întârziat vaccinarea anti-Covid a copiilor de 5-11 ani în România, informează site-ul G4Media.ro, după ce a primit un răspuns de la Ministerul Sănătății la o solicitare făcută de publicație. Potrivit autorităților primele 100.000 de doze vor sosi în țară în cursul acestei luni.

În această perioadă este în curs de semnare contractul de achiziție pentru vaccinul destinat imunizării copiilor din grupa de vârstă 5 -11 ani, a precizat Ministerul Sănătății. În același timp, specialiștii Ministerului Sănătății lucrează la definitivarea materialelor de informare necesare părinților.

ADVERTISEMENT

Imunizarea copiilor de 5-11 ani cu serul produs de Pfizer/BioNTech a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în 25 noiembrie 2021. Pentru această categorie, dozele de vaccin sunt speciale deoarece vaccinul reprezintă o treime din doza administrată adulților.

În Uniunea Europeană, campania de vaccinare a copiilor din această categorie de vârstă a început în 13 decembrie 2021.

Cum se face programarea pentru vaccinarea copiilor

Autoritățile mai informează că prezentarea la vaccinare se poate face direct în centru, fără programare, sau cu programare prin platformă și Call Center – 021 414 44 25.

Potrivit CNCAV, riscul de miocardită la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este extrem de scăzut, fiind mult sub cel observat pentru categoria 12-17 ani:

”Doar 12 cazuri de miocardită au fost înregistrate la 8,7 milioane de doze administrate în SUA la această categorie de vârstă. La băieți, după doza 1 nu a fost înregistrat niciun caz, iar după doza 2 au fost înregistrate 4,3 cazuri la 1 milion de doze administrate, rata bazală de miocardită în populația nevaccinată fiind de 0,2 – 1.9 cazuri la un milion de persoane în interval de 7 zile”.

ADVERTISEMENT