News

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată într-o altă țară europeană. Este invocat „principiul precauției”

14.03.2021 | 18:10
Vaccinarea cu AstraZeneca suspendata intro alta tara europeana Este invocat principiul precautiei
ADVERTISEMENT

Administrarea vaccinului AstraZeneca a fost suspendată de către autoritățile irlandeze, la o zi după ce Norvegia a anunțat existența a patru persoane vaccinate cu acest ser și care au făcut apoi cheaguri de sânge.

În Irlanda nu au fost semnalate efecte adverse severe administrării serului produs de AstraZeneca, dar decizia a fost luată după ce autoritățile norvegiene au anunțat că s-au înregistrat patru cazuri grave de formare de cheaguri în sânge, scrie France Presse, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, autoritățile sanitare din Norvegia nu au probat o legătură directă între vaccinarea cu Astra Zeneca și tulburările de coagulare a sângelui observate.

Peste 100.000  de irlandezi vaccinați cu AstraZeneca

Administrarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 este amânată temporar începând de azi dimineaţă, duminică 14 martie”, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului Sănătăţii din Irlanda.

ADVERTISEMENT

Decizia de suspendare a fost adoptată în urma unei recomandări făcute de către comisia care gesionează programul de vaccinare, fiind invocat „principiul precauției”, pe baza căruia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca și alte țări europene.

Aproximativ 109.000 de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Irlanda, dintr-un total de 570.000 de doze.

ADVERTISEMENT

Irlanda a fost serios afectată de pandemie, țara aflându-se în carantină pentru a treia oară în două luni şi jumătate. Până acum au fost înregistrate mai mult de 4.500 de decese cauzate de coronavirus la o populaţie totală de cinci milioane de locuitori.

Compania AstraZeneca a afirmat că „o analiză a datelor noastre de siguranţă pentru peste 17 milioane de doze de vaccin administrate nu a arătat nicio dovadă a unui risc crescut” în ceea ce priveşte formarea de cheaguri de sânge.

ADVERTISEMENT

Autoritățile sanitare din Norvegia au semnalat apariția unor cazuri de hemoragii cutanate în cazul unor persoane relativ tinere cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca. Hemoragiile ar putea fi un semne al scăderii numărului de trombocite din sânge.

O persoană căreia i s-a administrat serul de la AstraZeneca a murit în urma unei hemoragii cerebrale, iar trei angajați din domeniul sănătății au fost internați la Spitalul Universitar din Oslo cu cheaguri de sânge și hemoragii cutanate.

Specialiștii norvegieni încearcă să stabilească dacă există sau nu o legătură între vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge.

Norvegia, alături de Islanda și Danemarca, au anunțat joi că suspendă utilizarea vaccinurilor AstraZeneca până când se vor clarifica chestiunile legate de efectele adverse observate.

ADVERTISEMENT
Tags: