News

Vaccinarea împotriva HPV, extinsă și pentru băieți. Ministrul Rafila anunță compensări pentru femeile din categoria 18-45 de ani

Vaccinarea împotriva HPV ar putea fi extinsă și pentru băieți. De asemenea, ministrul Rafila anunță posibile compensări pentru femeile din categoria 18-45 de ani.
21.04.2023 | 09:35
Vaccinarea impotriva HPV extinsa si pentru baieti Ministrul Rafila anunta compensari pentru femeile din categoria 1845 de ani
Vaccinarea împotriva HPV, extinsă și pentru băieți. Anunțul ministrului sănătății. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Alexandru Rafila anunță că, în 2023, vaccinarea împotriva HPV ar putea fi extinsă și pentru băieți. De asemenea, se va putea introduce o compensare pentru femeile din categoria 18 – 45 de ani.

Vaccinarea împotriva HPV, extinsă și pentru băieți. Anunțul ministrului sănătății

Conform unui anunț făcut de ministrul sănătății, până la finalul anului şi băieţii ar putea fi vaccinaţi cu vaccin HPV. Dr. Rafila spune că va exista un anumit grad de compensare a acestui ser, care va fi stabilit ulterior.

ADVERTISEMENT

S-a luat în discuţie în comitetul naţional de vaccinologie oportunitatea vaccinării băieţilor. Lucrul acesta a fost îmbrăţişat de toţi membri comitetului de vaccinologie ca fiind foarte util.

Ne dorim ca şi pentru băieţi să existe o facilitate pentru a încuraja vaccinarea şi implicit a reduce circulaţia virusurilor HPV care provoacă atâta suferinţă prin tipurile de cancere care sunt produse de această infecţie”, spune ministrul social-democrat, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila punctează că înainte de luarea acestei decizii importante va exista şi o campanie publică de informare. Veștile bune nu se opresc aici. Conform oficialului, ar putea primi vaccin compensat şi fetele şi femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani.

La ora actuală, tinerele și femeile cu vârsta de peste 18 ani din România și părinții de băieți au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O singură doză ajunge să coste în jur de 600 de lei. Pentru imunizare sunt necesare 3 doze.

ADVERTISEMENT

Doar pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit. El este administrat de medicii de familie. În țara noastră, achiziţionarea vaccinurilor împotriva HPV se face de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor făcute de părinţi sau de reprezentanţii legali transmise medicilor de familie.

Ministrul Rafila anunță posibile compensări pentru femeile din categoria 18-45 de ani

În ceea ce privește strict categoria de tinere și femei de 18 – 45 de ani, Alexandru Rafila anunță că se analizează introducerea unei compensări parțiale. ”De curând, am iniţiat o legislaţie care permite compensarea vaccinurilor. În comitetul naţional de vaccinologie s-au discutat vaccinurile care ar putea să intre pe această listă a compensării.

ADVERTISEMENT

Pentru vaccinul HPV opţiunea a fost ca el să fie un vaccin compensat pentru că nu se adresează nou născuţilor cum sunt celelalte vaccinuri incluse în program şi se adresează unor adolescenţi, fete, în primul rând, care ar putea să beneficieze de compensarea integrală a acestui vaccin.

Mai mult, ne dorim ca şi alte categorii să poată să beneficieze de vaccinare şi mă refer aici la femeile de vârstă fertilă, de la 18 până la 45 de ani, chiar dacă nu integral, o compensare parţială”, a mai afirmat ministrul.

ADVERTISEMENT