News

Vaccinarea în cădere liberă. Cel mai redus număr de doze administrate într-o zi din ianuarie până acum

Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare (CNCAV) a anunțat că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 8.063 de persoane.
18.07.2021 | 21:56
Vaccinarea in cadere libera Cel mai redus numar de doze administrate intro zi din ianuarie pana acum
ADVERTISEMENT

Dintre cele 8.063 de persoane vaccinate, 4.591 au primit prima doză, iar 3.472 au  făcut rapelul. Până acum, în România sunt 4.719.068 de persoane care au fost complet imunizate.

De când a început campania de vaccinare au fost înregistrate 16.727 de reacții adverse, cu o rată de 1,81 la 1.000 de doze administrate.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei analize a datelor realizată de Libertatea, numărul de doze administrate a ajuns la cel mai redus nivel din 3 ianuarie 2021 până astăzi, când au fost vaccinate doar 354 de persoane.

Ultima oară când au fost raportate sub 10.000 de persoane a fost raportat pe 17 ianuarie 2021, zi în care au fost imunizate 8.095 de persoane, cu 32 mai multe decât cele 8.063 raportate astăzi.

ADVERTISEMENT

România depășește doar Bulgaria la ponderea populației vaccinate

Datele confirmă declinul accelerat al vaccinării împotriva Covid-19 în România. Încă din primăvară existau indicii certe că ritmul campaniei de vaccinare de la noi încetinește, însă autoritățile de la București mai puteau invoca încă faptul că aveam o proporție a populației complet imunizate care ne clasa în primele 10 locuri. Acum însă, datele oficiale analizate de către FANATIK indică fără niciun dubiu că și la acest indicator situația a devenit dezastruoasă fiind penultimii în Europa, cu un procentaj al populației complet imunizate de numai 24,5%, depășind doar Bulgaria care are 12,5%.

Situația este cu atât mai gravă cu cât România nici nu mai are cum să crească foarte mult acest procentaj întrucât diferența dintre numărul persoanelor care au primit cel puțin o doză de vaccin și cel al persoanelor complet imunizate este cea mai mică dintre întreaga Uniune Europeană.

ADVERTISEMENT

Din această perspectivă, este relevantă situația Finlandei. La procentajul populației complet imunizate este cu puțin peste România, pe antepenultimul loc, cu 25,8%. Însă în ce privește ponderea populației care a primit cel puțin o doză, adică cea care implicit urmează să o primească și rapelul în perioada următoare, Finlanda se află pe locul pe locul 5 în UE, cu 63,5%.

Diferența este de aproape 40%, procentaj care reprezintă potențialul de creștere a ponderii populației vaccinate. În cazul României, diferența dintre cei complet imunizați și cei care au primit cel puțin o doză de vaccin este de numai 0,2%.

ADVERTISEMENT

Cel mai mic ritm de vaccinare din UE

Până și cazul Bulgariei, țara cu cea mică rată a imunizării complete, diferența dintre indicatorii de mai sus este de 2,3%, ceea ce înseamnă că în țara vecină încă există un potențial de creștere. Astfel România ar putea sfârși pe ultimul loc în UE fiind depășită chiar și de către Bulgaria, chiar dacă actualmente procentajul populației complet imunizate din România este de aproape două ori mai mare, 24,5% față de 12,5%.

Pe lângă faptul că mai mulți bulgari decât români urmează să-și facă rapelul în perioada următoare, în România ritmul vaccinării din ultimele șapte zile a fost de peste patru ori mai mic decât în Bulgaria. În ultimele șapte zile, numărul dozelor administrate în Bulgaria a fost de 0,13 la suta de locuitori, pe când în țara noastră a fost de 0,3 la suta locuitori.

ADVERTISEMENT