News

Vaccinarea înjumătățește riscul de sindrom post-COVID. Cel mai frecvent simptom pe care îl au imunizații care se îmbolnăvesc

Adulții care au primit ambele doze de vaccin au cu 47% mai puține șanse de a suferi de sindrom post-COVID dacă ar contracta virusul.
02.09.2021 | 15:03
Vaccinarea injumatateste riscul de sindrom postCOVID Cel mai frecvent simptom pe care il au imunizatii care se imbolnavesc
Vaccinarea înjumătățește riscul de sindrom post-COVID. Cel mai frecvent simptom pe care îl au imunizații care se îmbolnăvesc Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la King’s College din Londra au analizat datele de la participanții care și-au înregistrat simptomele, testele și vaccinurile pe aplicația britanică ZOE COVID Symptom Study între 8 decembrie 2020 și 4 iulie 2021, inclusiv 1.240.009 (imunizați cu prima doză) și 971.504 (imunizați și cu a doua doză) adulți vaccinați din Marea Britanie.

Echipa de cercetare a evaluat o serie de factori, inclusiv vârsta, fragilitatea și zonele de privațiuni și a comparat-o cu infecția post-vaccinare.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea înjumătățește riscul de sindrom post-COVID

Studiul, publicat în The Lancet Infectious Diseases, a constatat că, în cazul puțin probabil de a contracta coronavirusul după imunizarea completă, riscul de sindrom post-COVID este redus cu aproape jumătate.

Au existat, de asemenea, mai puține spitalizări (cu 73% mai puțin probabil) și o nivel mai mic a simptomelor acute (cu 31% mai puțin probabil) în rândul celor complet vaccinați. Natura celor mai frecvente simptome a fost similară cu cele ale adulților nevaccinați – de ex. anosmie, (pierderea mirosului) tuse, febră, dureri de cap și oboseală.

ADVERTISEMENT

Toate aceste simptome au fost mai ușoare și au fost raportate mai puțin frecvent de persoanele care au fost vaccinate care au fost pe jumătate mai susceptibile de a avea mai multe simptome în prima săptămână de boală.

Imunizarea reduce și riscul de infecție severă cu COVID-19

Cu toate acestea, adulții fragili, care trăiesc în zone cu un nivel ridicat de privațiuni sau au un stil de viață nesănătos, sunt mai expuși riscului de infectare cu COVID-19 și de îmbolnăvire, în ciuda faptului că sunt vaccinați, comparativ cu alte persoane vaccinate.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii britanici au examinat în detaliu 2.278 de adulți care au testat pozitiv pentru COVID-19 după vaccinare și i-au comparat atât cu adulții vaccinați care au avut rezultate negative pentru COVID-19, cât și cu adulții nevaccinați care au testat pozitiv pentru COVID-19.

Echipa s-a concentrat asupra infecțiilor care se dezvoltă la mai mult de 14 zile după imunizarea cu o doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca, moment în care imunitatea începe să se dezvolte în conformitate cu rezultatele unui studiu anterior publicat în The Lancet.

ADVERTISEMENT

Studiul publicat pe medRxiv, a arătat că au fost raportate simptome mai puține și mai ușoare la persoanele vaccinate, comparativ cu adulții nevaccinați care au contractat virusul, iar cei care au primit o doză au mai multe șanse să fie complet asimptomatici.

Doar 104 persoane au fost spitalizate în grupul vaccinat, comparativ cu 239 în grupul nevaccinat. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani au un risc mai mare de sindrom post-COVID, în general, dar analiza a arătat că riscul de simptome prelungite a scăzut cu 28% în cazul puțin probabil al infecției după vaccin.

Acest lucru sugerează că riscul de sindrom post-COVID este substanțial mai mic dacă o persoană în vârstă este vaccinată.

Cel mai frecvent simptom la persoanele vaccinate care contractează COVID

Natura simptomelor a fost similară cu cele semnalate de adulții nevaccinați – de ex. anosmie, tuse, febră, dureri de cap și oboseală – dar toate aceste simptome au fost mai ușoare și au fost raportate mai puțin frecvent de persoanele care au fost vaccinate.

Strănutul a fost singurul simptom care a fost raportat mai frecvent la persoanele vaccinate cu COVID-19.

În timp ce vârsta singură nu este un factor de risc, persoanele care aveau afecțiuni de sănătate care le limitau independența – cum ar fi fragilitatea – aveau de două ori mai multe șanse de a contracta infecția COVID-19 după vaccinare și de a se îmbolnăvi.

Adulții care trăiesc în zone mai sărace au prezentat în mod constant un risc mai mare de infecție, în ciuda vaccinării.  Infecția cu COVID-19 la persoanele vaccinate a fost mai puțin probabilă la persoanele cu un stil de viață sănătos, de exemplu o dietă sănătoasă și un indice normal de masă corporală.

Constatările demonstrează necesitatea unei politici orientate către grupurile cu risc. Adulții fragili din mediul rezidențial s-au dovedit deja a fi afectați în mod disproporționat de COVID-19. Echipa de cercetare sugerează strategii precum un program de rapel în timp util, măsuri specifice de control al infecțiilor și mai multe cercetări privind răspunsul imun la vaccinare în acest grup ar putea ajuta la soluționarea problemei.

Vaccinarea trebuie să vizeze grupurile la risc

Constatările demonstrează necesitatea de a viza grupurile la risc. S-a demonstrat deja că adulții fragili sunt afectați în mod disproporționat de COVID-19. Echipa de cercetători sugerează strategii precum un program de rapel în timp util, măsuri specifice de control al infecțiilor și mai multe cercetări privind răspunsul imun la vaccinare în acest grup ar putea ajuta la soluționarea problemei.

„În ceea ce privește povara sindromul post-COVID, este o veste bună faptul că cercetările noastre au descoperit că imunizarea completă reduce semnificativ riscul atât de a contracta virusul, cât și de a dezvolta simptome de lungă durată.

Cu toate acestea, printre adulții noștri fragili, mai în vârstă și cei care trăiesc în zone defavorizate, riscul este încă semnificativ și ar trebui să fie prioritizați urgent pentru vaccinările secundare și de rapel”, cercetătorul principal, dr. Claire Steves, de la King’s College din Londra, citată de Medical Xpress.

„Vaccinările reduc masiv șansele ca oamenii să sufere de sindrom post COVID în două moduri. În primul rând, prin reducerea riscului de apariție a simptomelor de 8 până la 10 ori și apoi prin înjumătățirea șanselor ca orice infecție să se transforme în acest sindrom, dacă se întâmplă.

Indiferent de durata simptomelor, observăm că infecțiile după două doze de vaccin sunt, de asemenea, mult mai ușoare, astfel încât vaccinurile schimbă cu adevărat boala și în bine. Îi încurajăm pe oameni să obțineți al doilea jab cât de repede pot”, profesorul Tim Spector de la King’s College din Londra și investigatorul principal al studiului ZOE COVID.

ADVERTISEMENT