News

Vaccinul anti-Covid-19, revândut de România. Câte doze au fost utilizate din cele primite

Vaccinul anti-Covid-19 va fi revândut de România. FANATIK vă spune câte din dozele primite au fost utilizate.
17.06.2021 | 10:24
Vaccinul antiCovid19 revandut de Romania Cate doze au fost utilizate din cele primite
ADVERTISEMENT

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care stabilește cadrul legal pentru revânzarea dozelor care nu mai sunt utilizate. Decizia vine pe fondul scăderii interesului oamenilor pentru imunizarea împotriva coronavirusului.

Actul normativ a fost solicitat de Ministerul Sănătății. Practic, instituția este autorizată să încheie contracte în numele statului român cu alte țări, anunță Știrile Pro TV.

ADVERTISEMENT

Vaccinul anti-Covid-19, revândut de România. Câte doze au fost utilizate din cele primite

Aproximativ 15 milioane de doze de vaccin au fost expediate către țara noastră. Dintre acestea, au fost utilizate 8.632.630, aproximativ 60%.

Până acum autoritățile au donat mai multe tranșe se ser către Republica Moldova. Recent, au fost abrobate noi donații, către Serbia și Ucraina.

ADVERTISEMENT

Interesul pentru vaccinarea împotriva coronavirusului a scăzut dramatic în România. Numărul oamenilor care s-au imunizat a scăzut până la 32.077, la 16 iunie.

Mai mult, numărul persoanelor cărora le-a fost administrată prima doză de ser este cel mai mic din februarie până acum. Doar 13.425 persoane au fost vaccinate miercuri.

ADVERTISEMENT

Numărul românilor care au ales inocularea este cu mult sub țintele anunțate de politicieni. Până în acest moment 4.271.102 de persoane au făcut schema completă de vaccinare, iar la 322.956 de oameni li s-a administrat prima doză.

Autoritățile au solicitat mai puține doze de vaccin

Cu doar două zile în urmă autoritățile au anunțat că au solicitat mai puține doze de vaccin în luna iunie. Inițial, România ceruse peste șapte milioane.

ADVERTISEMENT

Doar 2,6 milioane de doze de vaccin vor ajunge în țara noastră în această lună. S-a cerut suspendarea livrării a 4.5 milioane de doze, pe motiv că ar putea expira în depozite.

„Pentru dozele de vaccin produse de BioNTech-Pfizer, pentru luna iunie, trebuia să primim un total de 4.366.444 de doze de vaccin, însă ca urmare a solicitării de a le ține în hold pentru o perioadă vom primi 1.928.160 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Andrei Baciu.

„Pentru Moderna, trebuia să primim 835.200. Pentru perioada următoare, am suspendat câteva tranșe, astfel că vom avea livrări de 128.400. Pentru AstraZeneca, vom primi 167.200 de doze pentru luna iunie. Pentru vaccinul produs de Johnson & Johnson nu se suspendă doze și tranșele săptămânale – acestea vor fi desfășurate după cum au fost anunțate,” a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT