News

Vaccinul anti-Covid devine obligatoriu pentru profesori și funcționari, în Ucraina

Vaccinul anti-Covid va deveni obligatoriu pentru profesori și funcționari într-un stat din estul Europei. Decizia a fost luată joi, de Ucraina.
07.10.2021 | 23:55
Vaccinul antiCovid devine obligatoriu pentru profesori si functionari in Ucraina
ADVERTISEMENT

La fel ca România, Ucraina se află în fața unui val extrem de agresiv al pandemiei de Covid-19. În ultimele 24 de ore, statul vecin a raportat 15.125 de noi infectări și 314 decese, totaluri asemănătoare cu cele din țara noastră.

În aceste condiții, autoritățile de la Kiev au decis să crească rata de vaccinare din țară și să impună imunizarea obligatorie pentru câteva categorii sociale.

ADVERTISEMENT

Ucraina impune vaccinarea anti-Covid obligatorie pentru profesorii şi funcţionari

Joi, 7 octombrie, autoritățile din Ucraina au anunțat că vaccinarea anti-Covid va deveni obligatorie pentru funcționari şi cadrele didactice.

”Această decizie este menită să protejeze viaţa şi sănătatea ucrainenilor, prin crearea unui mediu sigur în instituţiile de învăţământ şi în structurile statului”, a declarat ministrul ucrainean al Sănătăţii, Viktor Liaşko, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Conform acestei măsuri, din acest moment cele două categorii amintit au la dispoziţie 30 de zile pentru a se vaccina contra noului coronavirus.

Guvernul de la Kiev anunță că persoanele care nu se vaccinează nici după impunerea acestei legi, urmează să fie suspendate din funcție fără plată.

ADVERTISEMENT

Ucraina, mult sub România la rata de vaccinare anti-Covid

Până la sfârșitul lunii trecute, un procent de 70% din cei circa 1,2 milioane de profesori ucraineni au primit cel puţin prima doză de vaccin anti-Covid și 46% schema completă.

În acest moment, Ucraina are la dispoziție 4 vaccinuri anti-Covid-19 disponibile: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi serul chinezesc Coronavac.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestei game extinse de opțiuni, majoritatea ucrainenilor ezită să se imunizeze. Sursa citată notează că până la ora actuală numai 19% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin şi 16% ambele doze.

Similitudinile dintre România și Ucraina continuă. Și în țara vecină, noul val îmbolnăviri riscă să provoace daune majore. Deja, în unele regiuni ale Ucrainei nu mai sunt paturi libere în spitale.

Ucraina, stat cu peste 43 de milioane de locuitori, a raportat, de la începutul crizei sanitare, aproape 2,5 milioane de infectări cu Covid-19. În aceeași perioadă, circa 58.000 de cetățeni din acest stat au pierdut lupta cu SARS-CoV-2.

Vârful pandemiei din statul vecin a fost înregistrat în aprilie 2021. Chiar în debutul lunii, pe 3 aprilie, Ucraina anunța 20.341 de cazuri noi în 24 de ore. A urmat apoi o ameliorare a situației sanitare, însă din septembrie valul 4 a pus stăpânire pe statul est-european, producând mii de infectări și sute de morți zilnic.

ADVERTISEMENT